talous lyh. 21.12.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

NEW YORKIN pörssissä teollisuusosakkeiden Dow Jones -indeksi nousi tiistaina vuoden korkeimpaan lukemaan, 10 760,84 pisteeseen. Dow Jones liikkuu nyt myös korkeimmalla tasollaan yli 3,5 vuoteen.

Lääketukkuri TAMRO on sopinut virolaisen apteekkiketjun Virupalatsin ostamisesta. Kaupan hintaa ei kerrota. Ketjussa on kahdeksan apteekkia ja työntekijöitä on hieman vaille 40.

KEMIRA GROWHOW myy Siilinjärvellä sijaitsevan kiilletehtaansa ruotsalaisen LKAB:n omistamalle Minelcolle. Hintaa ei julkisteta. Kaupasta ei ole vaikutuksia GrowHow'n henkilöstöön.

TALLINK-VARUSTAMO lopettaa liikenteen Helsingistä Pietariin vuoden lopussa. Yhtiön mukaan syynä ovat heikot matkustajaluvut, huono kannattavuus, viisumipulmat sekä Pietarin palveluiden kovat hinnat. Yhtiö keskittyy reitteihin Helsinki - Tallinna, Tukholma - Tallinna ja Kapellskär - Paldiski.

Huonekaluyhtiö INDOORIN myynti Keskolle menee markkinaoikeuteen. Keskon mukaan tamperelainen Piscina on valittanut kaupasta, vaikka Kilpailuvirasto on hyväksynyt kaupan. Keskolle ovat menossa Indoorin Sotkat ja Askot.

Tamperelainen IMAGE WEAR on saanut armeijan kantahenkilökunnan vaatetilauksen VPU Pukutehtaan lopettamisen jälkeen. Image Wearilla on Suomen lisäksi tuotantoa Virossa ja Venäjällä. Venäjällä upseerien vaatteita ei kuitenkaan tehdä. Tiistaina solmitun nelivuotisen sopimuksen arvo on noin viisi miljoonaa euroa.

Teknologiakonserni SIEMENS on saanut noin 60 suurnopeusjunaa käsittävän tilauksen Venäjän rautatieyhtiöltä RDZ:ltä ja New Transport Technologiesiltä NTT:ltä. Sopimus on arvoltaan noin 1,5 miljardia euroa. Junia tulee myös Pietarin ja Helsingin sekä Moskovan ja Pietarin väliseen liikenteeseen. Ensimmäisten junien odotetaan valmistuvan 2007.

Metsäyhtiö M-REAL vähentää lähes 400 työntekijää Saksassa ja Britanniassa. Ne ovat osa alkuvuonna ilmoitettua 200 miljoonan euron tehostamis- ja säästöohjelmaa. Suurimmat vähennykset kohdistuvat Zandersin tehtaaseen Saksassa, josta nipistetään vuoden 2006 loppuun mennessä 330 työntekijää nykyisestä 1 800:sta.

TELIASONERALTA vaaditaan noin 16 miljoonan euron rangaistusta hallitsevan markkina-aseman väärinkäytöstä. Ruotsalaisten kilpailuviranomaisten mukaan TeliaSonera on rajoittanut uusien tulokkaiden pääsyä laajakaistamarkkinoille.

Pankkikonserni NORDEAN verkkopankkiasiakkaiden määrä Pohjoismaissa ja Itämeren alueella on noussut yli neljään miljoonaan. Tänä vuonna asiakkaiden määrä on kasvanut 11 prosentilla. Kasvu on nopeinta Puolassa. Nordea on maksujen määrällä mitattuna maailman suurin verkkopankki.

SVEITSIN kellovienti ylsi marraskuussa kaikkien aikojen ennätykseen. Viennin arvo oli 840 Me eli 12,3 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Koko alkuvuoden kelloviennin arvo kasvoi vuoden 2003 lukemista 9,8 % 6,56 mrd. euroon.

Vakuutusyhtiö POHJOLA myy pääkonttorinsa amerikkalaisten rahastojen perustamalle yhtiölle. Kauppahinta Helsingin Munkkivuoren kiinteistöstä on reilut 76 Me. Pohjola saa kaupasta noin 30 Me myyntivoittoa. Pohjola vuokraa koko kiinteistön ostajalta kymmeneksi vuodeksi.

KIINAN toiseksi suurin matkapuhelinvalmistaja TCL Communication Technology Holdings saattaa tehdä loka-joulukuussa tappiollisen tuloksen. Tappio johtuu yhtiön mukaan laskeneesta myynnistä. Yhtiön toimitusjohtaja on jo eronnut. Kiinan kännykkämarkkinat ovat kiristyneet ulkomaisen kilpailun myötä.