1. yle.fi
  2. Uutiset

Aasia lyhyesti 31.12.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

PUOLUSTUSMINISTERI Seppo Kääriäinen on perunut uudenvuoden vastaanottonsa. Myös maaherrat ovat peruneet vastaanotot.

PUHEMIES PAAVO LIPPONEN on ilmaissut eduskunnan osanoton Aasian katastrofissa kuolleiden omaisille. Lipponen toivoo kansalaisten osallistuvan hätäapukeräyksiin.

SISÄASIAINMINISTERIÖ suosittaa, että tammikuun ensimmäinen päivä olisi yleinen suruliputuspäivä koko maassa. Suruliputus alkaa klo 8 ja päättyy klo 16.

UUDENVUODEN ILOTULITUKSEN peruuttavien kaupunkien määrä kasvaa. Torstaina peruutuksista kertoivat mm. Lahti ja Lohja. Molemmat ohjaavat ilotulitukseen varatut rahat Aasian katastrofirahastoon. Vastaavan päätöksen on tähän mennessä tehnyt ainakin 30 kuntaa.

KIINA lupaa 63 miljoonaa dollaria, noin 46 miljoonaa euroa, katastrofin uhrien auttamiseksi. Kiinasta tulee näin kolmanneksi avokätisin avustaja Britannian (70 miljoonaa euroa) ja Ruotsin (58 miljoonaa euroa) jälkeen.

MAAILMANPANKKI lupaa 185 miljoonaa dollaria Aasian luonnonkatastrofin uhreille, YK:n viranomaiset kertovat. Tämä nostaa kansainvälisen yhteisön antaman avun yhteensä jo lähes 370 miljoonaan euroon.

YHDYSVALTAIN ulkoministeri Colin Powell ja Floridan kuvernööri Jeb Bush matkustavat sunnuntaina tuhoalueelle. Heidän on määrä koordinoida USA:n rahoittamia avustustoimia. Presidentti George Bush on luvannut, että USA antaa apua hätäalueelle enemmän kuin jo luvatut 25 miljoonaa euroa.

MAAILMAN KULTTUURIPERINTÖKOHTEITA on vaurioitunut Aasian järistyksessä ja sitä seuranneissa hyökyaalloissa, sanoo perintökohteiden listaa ylläpitävä Unesco. Mm. Gallen kaupunki Sri Lankassa sekä Konarakin aurinkotemppeli ja Mahabalipuramin monumentit Intiassa ovat kärsineet vaurioita.

Lue seuraavaksi