Talous lyhyesti 18.1. 2005

Yle Uutisten artikkeliarkisto

MIKROTIETOKONEIDEN myynti kasvoi viime vuonna lähes viidenneksellä vuotta aiemmasta. Markkinatutkimusyhtiö IDC:n mukaan PC-koneita myytiin yli 700 000, kun vuonna 2003 määrä oli alle 600 000. Kasvuvauhti hiipui kuitenkin edellisvuodesta, jolloin lisäystä oli kuluttajamyynnissä peräti 80 prosenttia.

NORJALAINEN öljyjätti Statoil arvioi, että Barentsinmeren pohjassa on 12 miljardin tynnyrin edestä hyödyntämättömiä öljy- ja kaasuvaroja. Suuri osa on kuitenkin alueella, jota sekä Norja että Venäjä pitää ominaan, Aftenposten-lehti kertoo.

Pankkikonserni OKO arvioi loka-joulukuun tuloskehityksensä muodostuneen odotettua paremmaksi. Koko viime vuoden kertaerillä oikaistu liikevoitto nousee myös yli 10 % edellisvuotta paremmaksi, pankista kerrotaan. OKO julkaisee viime vuoden tuloksensa helmikuussa.

STORA ENSO on ostamassa ranskalaisen paperitukkurin Papeteries de Francen USA:laiselta metsäjätiltä International Paperilta. PdF:n liikevaihto on noin 160 Me ja sen palveluksessa on 220 henkeä. Kauppa saataneen päätökseen maaliskuun loppuun mennessä.

KCI KONECRANES on sopinut kolmen konttinosturin toimituksesta Astakosin satamaan Kreikkaan. Tilauksen arvoa yhtiö ei kerro.

PIRKANMAAN LEHTIPAINO on ostanut Uusi Kivipaino Oy:n. Ostolla tamperelaisyhtiö kaksinkertaistaa liikevaihdon 25 miljoonaan. Henkilöstön määrä nousee noin sataan. Kauppahintaa ei kerrottu.

TELLABS aloittaa yt-neuvottelut noin 110 tyäntekijän vähentämiseksi. Tietoverkkoja valmistava yhtiöllä on Espoon ja Oulun toimipisteissään yhteensä noin 600 työntekijää. Neuvottelut saataneen päätökseen maaliskuuhun puoliväliin mennessä.

MAANRAKENNUSALAN konekustannukset nousivat vuoden 2003 joulukuusta viime joulukuuhun 5,6 %. Tilastokeskuksen mukaan eniten nousivat polttoaineiden hinnat, 21 %. Vakuutusmaksut nousivat 8 % ja palkat reilut 6. Metsäalan konekustannukset nousivat 5 % ja hakkuukoneiden kustannukset 3,8.