Ulkomaat lyhyesti 19.1.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

ESPANJAN KATOLINEN KIRKKO kiistää, että sen suhtautuminen kondomien käyttöön olisi muuttunut. Tiistaina kirkon piispojen konferenssin edustaja sanoi, että kirkko ymmärtää kondomilla olevan roolin laajemmassa strategiassa aidsin torjumiseksi. Keskiviikkona konferenssista tiedotettiin, että edustajan puheet oli tulkittu väärin, eikä kirkon kieltävä asenne kondomin käyttöä kohtaan ole muuttunut.

KUUBA kieltää tupakoinnin julkisissa tiloissa 6. helmikuuta alkaen. Sikareistaan tunnettu maa määrää samalla 16 vuoden alaikärajan tupakkatuotteiden ostoon; tähän asti ikärajaa ei ole ollut. Yli puolet kuubalaisista aikuisista tupakoi. Kommunistivaltiota johtava Fidel Castro lopetti sikarinpolton vuonna 1986 ja on siirtynyt tupakoinnin aktiivisten vastustajien leiriin.

SAKSASSA on aloitettu Albert Einsteinin juhlavuosi virallisin menoin. Saksan historiallisessa museossa Berliinissä pidettiin avajaisseremonia, jossa mm. liittokansleri Gerhard Schröder puhui. Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Einstein julkaisi teoriansa Brownin liikkeestä ja valosähköisestä ilmiöstä sekä suppean suhteellisuusteorian. Einsteinin kuolemasta tulee 18. huhtikuuta kuluneeksi 50 vuotta.

GUINEAN presidentti on yritetty salamurhata, kertovat turvallisuusviranomaiset. Tuntemattomat ampujat avasivat tulen kohti presidentti Lansana Contea kuljettanutta autosaattuetta. Conte selvisi välikohtauksesta naarmuitta, mutta yksi saattueeseen kuulunut henkilö haavoittui.

YHDYSVALTAINN SENAATIN ulkoasiainkomitea on hyväksynyt Condoleezza Ricen nimityksen uudeksi ulkoministeriksi. Nimitys vaatii vielä senaatin vahvistuksen. Eroava ulkoministeri Colin Powell piti keskiviikkona jäähyväispuheensa ulkoministeriössä.

RUOTSIN poliisi epäilee, että kodinelektroniikkayhtiön Siban toimitusjohtaja Fabian Bengtsson on siepattu. Göteborgissa asuva Bengtsson on ollut kateissa maanantaista lähtien. Hänen autonsa on löytynyt Göteborgin keskustasta.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n 21 maassa tekemässä kyselyssä 58 % katsoo, että YHDYSVALTAIN PRESIDENTIN George Bushin uudelleenvalinta on tehnyt maailmasta turvattomamman. Suurin luku oli Turkissa 82 %, mutta samoilla linjoilla olivat myös mm. britit, ranskalaiset, saksalaiset, argentiinalaiset ja indonesialaiset. Vain Puolassa, Intiassa ja Filippiineillä enemmistö katsoi Bushin valinnan lisänneen turvallisuutta.

RANSKAN julkisen sektorin lakot ovat laajenneet mm. sairaaloihin ja sähkölaitoksiin. Aiemmin työtaistelun ovat aloittaneet postin työntekijät ja rautatieläiset. Työntekijät vastustavat hallituksen aikeita mm. lisätä työaikajoustoja ja yksityistää osa julkisista palveluista.

Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA kiistää osallisuutensa viime kuussa Belfastissa tehtyyn pankkiryöstöön. Northern Bankin ryöstön jäljiltä on yhä kateissa yli 38 miljoonaa euroa. IRA:ta ovat epäilleet Pohjois-Irlannin poliisi sekä Irlannin ja Britannian hallitukset.

IRAKIN Ruokaa öljystä -ohjelman petosvyyhden oikeuskäsittely on alkanut USA:ssa. Irakilais-amerikkalainen liikemies on myöntänyt saaneensa miljoonien dollarien arvosta öljyä vastineeksi yrityksistä taivuttaa USA kumoamaan Irakin vastaiset pakotteet.

Ihmisoikeusjärjestö AMNESTY INTERNATIONAL vaatii Sudanin sotarikoksiin syyllistyneitä tuotavaksi oikeuden eteen. Järjestön mukaan syytteet ovat välttämätön askel kestävän rauhan varmistamiseksi maassa.