1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi kärjessä kansainvälisessä ympäristövertailussa

Suomi pitää yhdessä Norjan ja Uruguayn kanssa kärkisijoja kansainvälisessä vertailussa, jossa tarkastellaan maiden onnistumista ympäristönsuojelussa ja kestävän kehityksen toteuttamisessa.

luonto

Vertailun ovat tehneet Yalen ja Columbian yliopistojen tutkijat.

Tarkastelussa jumbosijalle sijoittui Pohjois-Korea, The New York Times -lehti kertoo. Muita peränpitäjiä olivat Haiti, Taiwan, Irak ja Kuwait.

Vertailussa menestyivät varsinkin Pohjois- ja Keski-Euroopan sekä Etelä-Amerikan valtiot. Kärkikymmenikköön kuuluivat Suomen, Norjan ja Uruguayn lisäksi Ruotsi, Islanti, Kanada, Sveitsi, Guyana, Argentiina sekä Itävalta.

Esimerkiksi Yhdysvallat sijoittui 146 maan joukossa 45:ksi.

Tutkijat havaitsivat aineistossaan myös yhteyden hyvän ympäristötilanteen ja avoimen poliittisen järjestelmän sekä tehokkaan hallinnon välillä.

Vertailussa tarkasteltiin muun muassa hengityselinsairauksiin kuolevien lasten määrää, hedelmällisyyttä, veden laatua, liikakalastuksen mahdollista esiintymistä ja kasvihuonekaasujen määrä. Kaikkiaan maiden ympäristöystävällisyyyttä mittaava indeksi koostui 75 osatekijästä.

Indeksin koonneiden tutkijoiden mukaan siinä on puutteensa, mutta se on kuitenkin askel kohti määrällistä ympäristömittausta. Samanlainen vertailu julkistettiin viimeksi vuonna 2002 yhteistyössä Maailman talousfoorumin kanssa. YLE24

Lue seuraavaksi