1. yle.fi
  2. Uutiset

Ulkomaat lyhyesti 26.1.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

SRI LANKAN kapinallisryhmä tamilitiikerit jatkaa lasten värväämistä sotilaiksi, sanoo YK:n lastenrahasto Unicef. Järjestön tiedossa on 40 lasten värväystapausta viime viikoilta.

Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt CONDOLEEZZA RICEN nousun maan ulkoministeriksi Colin Powellin jälkeen äänin 85-13. Vaikka tulos oli selvä, kyseessä on USA:n historian suurin ei-äänten määrä ulkoministeriäänestyksissä. KANSAINVÄLINEN PUNAINEN RISTI kertoo, että sen saamat keräysvarat riittävät Aasian tsunamiuhrien auttamiseksi seuraavan 10 vuoden ajaksi. Kuukauden aikana järjestö on saanut lahjoituksina yli 905 miljoonaa euroa. Pääsihteeri Markku Niskala kiittää lahjoittajia heidän uskomattomasta tuestaan. ITALIA on hyväksymässä EU:n perustuslain kolmantena maana Liettuan ja Unkarin jälkeen. Parlamentin alahuoneessa vastaan äänestivät vain Pohjoisen liiton ja useimmat kommunistien edustajat. Lain hyväksyntää ylähuoneessa pidetään selvänä. RANSKAN poliisi on pidättänyt 68 pedofiiliksi epäiltyä laajoissa ratsioissa. Epäiltyjen asunnoista takavarikoitiin mm. kiellettyjä videotallenteita, kuvia ja tietokoneita, joille oli talletettu lapsipornokuvia. RATTIJUOPPOJEN määrä on laskenut Venäjällä ensi kertaa vuosikymmeneen. Viranomaisten mukaan lasku johtuu koventuneista rangaistuksista. Tiet vilisevät silti humalaisia. Jo Moskovassa poliisi ottaa kiinni päivittäin noin 400 rattijuoppoa. Maan liikenneturmissa kuolee vuosittain 34 500 ihmistä.

RUOTSIN sosiaalihallituksen asiantuntijan Suzanne Julinin mielestä lihavat lapset olisi joissakin tapauksissa otettava huostaan. Lain mukaan lapsi voidaan ottaa huostaan, jos kotiolot vaarantavat lapsen terveyden. Julinin mukaan lakia voisi soveltaa, jos vanhemmat eivät pysty rajoittamaan lapsen syömistä. Ruotsissa on jo pakko-huostaanotettu lihavia lapsia.

Lue seuraavaksi