Lapissa jo merkkejä otsonikadosta

Ilmatieteen laitoksen Lapissa tekemissä mittauksissa on jo havaittu ensimmäisiä merkkejä otsonikadosta.

luonto

Laitoksen mukaan kuluneen viikon aikana arktisen stratosfäärin tila on kehittynyt erittäin huolestuttavaan suuntaan. Tämä on ilmennyt Sodankylän tutkimuskeskuksessa tehdyistä otsoniluotauksista.

Pohjoinen otsonikerros on tänä talvena ollut ennätyskylmä, ja ilmakehän kylmää talvea seuraa yleensä voimakas otsonikato.

Ennätyslaajojen alueiden pohjoisen kalottialueen stratosfäärissä todetaan olleen suuren osan talvea helmiäispilvimassan peitossa. Pilvimassat ovat häirinneet ilmakehässä vesihöyryn jakaumaa, mikä on alueella erittäin harvinaista, mutta tavallista ennen otsonikatoa etelämantereella.

Pilvihiukkaissa puolestaan tapahtuu CFC-yhdisteistä aiheutuvia kemiallisia reaktioita, jotka tekevät ilmamassan otsonikadolle suotuisaksi. Varsinainen otsonikato on kuitenkin valokemiallinen prosessi, joka käynnistyy auringonvalon vaikutuksesta. Toistaiseksi laajalta otsonikadolta on pelastuttu kaamoksen takia.

Ilmatieteen laitokselta muistutetaan, että mittavan otsonikadon uhka poistuu, jos yläilmakehä alkaa lämmetä. Tilanteen kehittymistä on tässä vaiheessa kuitenkin yhä mahdotonta arvioida.

Kalottialueen keväinen otsonikato vaihtelee vuosittain säätilan mukaan. Edellinen lähes vastaavankaltainen tilanne kuin nyt oli talvi-kevätkaudella 1999-2000.

Ilmakehän otsoni suojaa maanpintaa liialliselta ultraviolettisäteilyltä. Tästä syystä otsonikadon aikana UV-säteilyn määrä maanpinnalla kohoaa.

Lähteet: YLE24