Ulkomaat lyhyesti 8.2.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

KREIKAN presidentiksi on valittu maan entinen ulkoministeri Karolos Papoulias. Hän edustaa sosialistipuoluetta ja valittiin parlamentissa suoraan ensimmäisellä kierroksella. Presidentti Kostis Sefanopoulos jättää paikan kahden 5-vuotiskauden jälkeen.

USA JA RANSKA ovat sopineet, että USA luovuttaa Guantanamon vankilassa olevat viimeiset kolme ranskalaisvankia kotimaahansa. USA on jo luovuttanut neljä ranskalaista Kuuban vankilasta Ranskaan.

RUOTSISSA on vangittu yritysjohtaja Fabian Bengtssonin sieppauksesta epäilty henkilö poissaolevana. Bengtsson oli sieppaajien vankina 17.1. - 3.2. Poliisin mukaan epäilty henkilö on vangittu todennäköisin syin. ISLANTILAINEN rahtialus on uponnut Färsaarten koillispuolella maanantai-iltana, tanskalainen uutistoimisto Ritzau kertoo. Kuusi venäläis-latvialaisen miehistön jäsentä on edelleen kateissa. Viisi ihmistä pelastettiin merestä. INDONESIALAISET syyttäjäviranomaiset vaativat muslimijohtaja Abu Bakar Bashirille kahdeksan vuoden vankilatuomiota. Bashiria epäillään mm. yhteyksistä Balin pommi-iskuihin, joissa kuoli 202 ihmistä vuonna 2002. Bashir, 66, on kiistänyt syytteet. YHDYSVALTAIN ulkoministeri Condoleezza Rice jatkoi tiistaine Euroopan-kiertuettaan. Hän piti tänään Pariisissa puheen USA:n ja Euroopan suhteista. Hänen mukaansa nyt on keskityttävä yhteistyöhön Irakin sodasta seuranneiden kiistojen sijaan. Ricen aamuksi Roomaan sovittu tapaaminen Italian pääministerin Silvio Berlusconin kanssa peruuntui Berlusconin flunssan takia. IRAKISSA sunnuntaina siepatut neljä egyptiläistä puhelininsinööriä on vapautettu, kertoo miesten egyptiläinen työnantaja. Orascom-yhtiön edustajan mukaan amerikkalaissotilaat tekivät rynnäkön taloon, jossa miehiä pidettiin vangittuina. BRITTILÄINEN Ellen MacArthur on rikkonut yksinpurjehduksen ennätyksen purjehtimalla maailman ympäri 71 vuorokaudessa. Edellinen ennätys on viime vuodelta, jolloin ranskalainen Francis Joyon purjehti yksin maailman ympäri reilussa 72 vuorokaudessa.