Kotimaa lyhyesti 9.2.2005

Yle Uutisten artikkeliarkisto

EDUSKUNTA haluaa selvityksen esiopetusryhmien koosta. Kansanedustajat ovat huolestuneita siitä, että ryhmät ovat liian suuria. Opposition edustajien mukaan tämä johtuu siitä, että kunnat on ajettu liian ahtaalle.

LAPPEENRANNAN kaupunki pohtii Huhtiniemen kaivausten lupaehtoja. Lupaa kaivaa sodan rintamakarkureiden joukkohautaa etsii kaksi luvanhakijaa: alustava lupa myönnettiin TV2:n toimittajalle, ja sittemmin lupaa haki yksityinen Törni-retkikunnan jäsen.

PORVOON KÄRÄJÄOIKEUS on tuominnut enimmillän yli neljä vuotta vankeutta iäkkäiden naisten huijaamisesta. Vanhuksia huijanneeseen rikoskoplaan kuului kahdeksan naista. Naiset saivat saaliikseen yhteensä noin 50 000 euroa.

TURKULAISRAVINTOLA on saanut syytteen terveysrikoksesta. China-Beijing-ravintolaa syytetään terveydensuojelulain ja elintarvikelain rikkomisesta. Terveystarkastajat moittivat mm. ravintolan siivousta ja elintarvikkeiden säilytystä.

OSA SUURIMMISTA MATKANJÄRJESTÄJISTÄ aloittaa keskiviikkona taas lentonsa Thaimaan Phuketiin tapaninpäivän hyökyaaltokatastrofin jälkeen. Matkat Khao Lakiin on peruttu koko kaudelta.

Vain joka kymmenes suomalainen testaa PALOVAROITTIMENSA suositusten mukaan eli kerran kuukaudessa. Vuosituhannen vaihteessa yli viidennes huolsi laitetta suositetusti. Varoitin auttoi viime vuonna ainakin sataa ihmistä pelastumaan tulipalosta.

VIHDIN KIRKKOHERRA on saanut Lohjan käräjäoikeudessa neljä kuukautta ehdollista vankeutta pahoinpitelystä. Hänet tuomittiin myös viralta pantavaksi. Kirkkoherra pahoinpiteli vaimonsa kotonaan viime joulukuussa.

KESKUSTOJEN KERROSTALOASUNTOJEN hoitovastikkeista yli puolet kuluu kiinteistöveroihin ja kunnallisiin maksuihin kuten vesi- ja jätehuoltomaksuihin, kertoo Kiinteistöliiton selvitys. Kalleinta on Vantaalla ja Turussa ja halvinta Kouvolassa ja Porvoossa. Keskimäärin maksut ovat yhteensä 1,60 euroa neliöltä kuukaudessa.