Talous lyhyesti 24.2.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YKSITYINEN HAMMASHOITO on lisääntynyt selvästi kolmessa EU-maassa: Suomessa, Ruotsissa ja Britanniassa. Vuosina 1997 - 2001 Suomen yksityisten hammashoitopalvelujen liikevaihto kasvoi vajaat 40 %, ilmenee Stakesin tutkimuksesta. Työeläkeyhtiö ILMARISEN vakuutusmaksutulo laski viime vuonna 0,6 prosenttia 2 217 miljoonaan euroon. Yhtiön toimintapääoma oli vuoden lopussa 3 598 miljoonaa euroa, mikä vastaa 25,6:tta prosenttia vastuuvelasta ja on 2,3-kertainen vakavaraisuusrajaan nähden. Elintarvikejätti NESTLEN viime vuoden tulos nousi 8 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Yhtiön tulos oli 6,72 miljardia Sveitsin frangia, eli noin 4,35 miljardia euroa, kun edellisvuonna se oli 6,21 miljardia frangia. RYANAIR tilaa amerikkalaiselta Boeingilta 70 uutta 737-sarjan lentokonetta. Euroopan suurimmalla halpalentoyhtiöllä on lisäksi optio ostaa Boeingilta toiset 70 konetta lisää. Eurooppalaisen tietotekniikan palveluyrityksen CAP GEMININ tappio yli kaksinkertaistui viime tilikauden jälkipuoliskolla. Koko vuoden tappio kohosi 359 miljoonaan euroon. Huonon tuloksen taustalla ovat työvoiman vähennyksistä aiheutuneet kustannukset ja omaisuuden alaskirjaukset. Yhtiö on vähentänyt 12 000 työpaikkaa neljän vuoden aikana. Juomayhtiö OLVIN viime vuoden tulos ennen satunnaisia eriä jäi 4,2 miljoonaan euroon, kun se oli vuonna 2003 tasan kuusi miljoonaa euroa. Yhtiön liikevaihto kuitenkin kasvoi noin 13 prosenttia edellisvuodesta 128,9 miljoonaan euroon. STORA ENSO ostaa ranskalaisen paperitukkurin Papeteries de Francen (PdF) amerikkalaiselta International Paperilta. Velaton kauppahinta on 18 miljoonaa euroa. PdF, jolla on 200 työntekijää, sulautuu Storan Ranskassa toimivaan tukkuriin Papyrukseen.

SUOMEN REHU aloittaa yt-neuvottelut Vaasan tehtaansa sulkemiseksi ja tuotannon siirtämiseksi muihin yksiköihin vuoden 2006 kesään mennessä. Yt-neuvottelut koskevat 34:ää henkilöä. Yhtiö perustelee toimiaan tuotantorakenteen kilpailukyvyn parantamisella.

Amerikkalainen autojätti GENERAL MOTORS aikoo myydä SAABIN, kertoo ruotsalainen sanomalehti Dagens Industri. Lehden mukaan neuvotteluja on käyty kiinalais- ja ranskalaisyhtiön kanssa. GM kuitenkin kiistää väitteen kuvaten sitä mielettömäksi.