1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Britannia: Rikkaiden maiden tuplattava Afrikan-apunsa

Britannian mukaan maailman rikkaiden valtioiden on tuplattava Afrikalle myönnetyn kehitysavun määrärahat. Käytännössä pääministeri Tony Blairin asettaman Afrikka-komission ehdotus merkitsisi vuotuisen avustusmäärän kasvattamista 37 miljardilla eurolla seuraavan vuosikymmenen aikana.

Blair ilmoitti 464-sivuisen Afrikka-raportin julkistamistilaisuudessa Lontoossa perjantaina, että mikään syy ei oikeuta miljoonien afrikkalaisten ahdingon jatkumiseen. Hän sanoi pitävänsä maanosan tilannetta aikamme suurimpana haasteena.

Raportissa suositetaan, että avustajamaat lisäisivät Afrikalle myöntämäänsä vuotuista kehitysapuaan viivyttelemättä vajaalla parillakymmenellä miljardilla eurolla vuoteen 2010 mennessä ja edelleen vastaavan suuruisella summalla vuoteen 2015 mennessä.

Britannia toivoo, että raportin viestit välittyvät G8-maille ennen niiden heinäkuista kokousta Gleneaglesissa Skotlannissa.

Raportissa korostetaan myös Afrikan maiden johtajien roolia maanosan tulevaisuuden kannalta. Heitä kehotetaan kitkemään tehokkaammin korruptiota ja edistämään hyvää hallintotapaa.

Afrikka-raportissa suositetaan myös Afrikan maiden velkojen täydellistä mitätöimistä, kehotetaan maita käyttämään enemmän varoja terveydenhoitoon ja varsinkin aidsin vastaiseen työhön sekä peruskoulutukseen. Lännen taas tulisi muun muassa rahoittaa maanosan rauhanturvaoperaatioita ja estää asekaupat kriisialueille.

Suositusten käytännön toteutus epäilyttää Blair asetti Afrikka-komission helmikuussa 2004. Siihen kuului lukuisten Afrikan johtajien lisäksi mm. Live Aid -muusikkotähti Bob Geldof. - Tämän ja aiempien raporttien ero on siinä, että tätä tukivat myös maailman rikkaimpien maiden valtaapitävät, Geldof selvitti. Afrikassa Britannian perjantaina julkaisemaan raporttiin on kuitenkin suhtauduttu lähinnä skeptisesti. Monet epäilevät, kuinka jälleen kerran esitetyt hyväntahtoiset sanat saadaan muutettua käytännön toimiksi. - Toteuttaminen riippuu siitä, kuinka pitkälle ne (rikkaat teollisuusmaat) ovat valmiita täyttämään lupauksiaan, Sambian yliopiston taloustieteiden professori Mamenga Ndulo arvioi. Hän muistutti, että aiemmin on nähty lukuisia muita Afrikan apualoitteita, joiden kaavailut on kuitenkin jätetty täyttämättä. Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki oli silti toiveikas siitä, että tämänkertainen raportti tuottaisi myös tulosta. - Toivon, että se johtaa nimenomaan niihin tekoihin, joita varten se on tarkoitettukin, Mbeki sanoi. Monet länsimaiset avustusjärjestöt ovat ilmoittaneet suhtautuvansa osin varauksellisesti Britannian Afrikka-komission raportin toteutumismahdollisuuksiin. Esimerkiksi brittiläinen ActionAid sanoi pitävänsä itse ehdotuksia "kunnianhimoisina mutta realistisina". - Ensimmäinen todellinen testi koittaa kuitenkin heinäkuussa G8-maiden johtajien tapaamisessa, järjestö arvioi. DPA, Reuters, AFP, AP Afrikka-komission Internet-sivut (siirryt toiseen palveluun) Lisää Afrikka-raportista Britannian pääministerin Internet-sivuilla (siirryt toiseen palveluun)