Kiinan talouskasvu vakava ympäristöuhka

Kiinan talouskasvu on valtava uhka maailman luonnolle. Yhdysvaltalaistutkijan mukaan jo kymmenen vuoden sisällä on luvassa suuria muutoksia kansainväliseen raaka-ainetilanteeseen ja ympäristön tilaan.

luonto

Pekingissä luennoinut Earth Policy -instituutin johtaja Lester Brown arvioi, että Kiinan voimakas kasvu voi aiheuttaa mm. öljynhintojen karkaamisen käsistä, ilmastonmuutoksia, ruokapulaa, viljanhinnan nousua sekä lisääntyvää juomavesipulaa.

Brownin mukaan kehitys on luonnon kannalta niin laaja-alaista, että mahdollisesti syntyviä vahinkoja on vaikeaa edes arvioida etukäteen. Jo nyt maalla on vaikeita ongelmia mm. metsäkuolemien ja juomaveden riittävyyden kanssa.

Kiinan politiikka keskittyy niin keskeisesti talouden ja työllisyyden parantamiseen, ettei ympäristöasioille yksinkertaisesti jää tarpeeksi resursseja, Brown arvioi.

Hänen mukaansa Kiinan pitäisi pidättäytyä nykyisen kaltaisesta kehityksestä, jossa tavoitteina ovat yhdysvaltalaiset kulutustavat.

Kiina uskoo vahvan kasvun jatkuvan Kiina uskoo bruttokansantuotteensa kasvavan kahdeksan prosentin vuosivauhtia ensi vuodesta vuoteen 2010 saakka, arvioi maan valtiollinen taloustutkimuslaitos. Aiemman arvion mukaan kasvu olisi prosenttiyksikön heikompaa eli noin seitsemän prosentin tasoa. Kasvua tukee Kiinan mukaan etenkin kiihtyvä kulutus. Etenkin asuntojen, autojen ja kodinlaitteiden kaupan uskotaan jatkuvan vilkkaana. AFP, STT