Ulkomaat lyhyesti 1.4.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

BEIRUTIN kristillisen asuinalueen ostoskeskuksessa on räjähtänyt pommi. Pommimn kerrotaan haavoittaneen ainakin viittä. Ostoskeskuksessa on Libanonin helmikuussa pommi-iskussa kuolleen ex-pääministerin perheen omistaman pankin konttori. Pommi-isku on jo neljäs seudulla kahden viikon sisällä.

ESPANJAN poliisi on pidättänyt perjantaina 12 ihmistä epäiltynä yhteyksistä ääri-islamisteihin. Pidätettyjä epäillään mm. yhteyksistä runsas vuosi sitten Madridin junapommi-iskut tehneisiin terroristeihin.

NORJAN kuninkaalle Haraldille tehtiin perjantaina sydänleikkaus. Leikkaus sujui hyvin eikä kuninkaalla ole ollut komplikaatioita. Harald on kärsinyt läppäviasta. Kuningas joutuu olemaan sairaalassa parisen viikkoa ja sairaslomalla 2 - 3 kuukautta. NEPALISSA entinen pääministeri Girija Prasad Koirala on vapautettu kotiarestista ja yli 250 muuta helmikuun vallansiirron yhteydessä pidätettyä aktivistia on vapautettu. Maassa vallan itselleen siirtänyt kuningas Gyanendra erotti Koiralan hallituksen 1. helmikuuta ja määräsi Nepaliin poikkeustilan. TSHEKIN pääministeri Stanislav Gross on välttänyt epäluottamuslauseen, kun kommunistisen puoleen parlamenttiedustajat pidättyivät äänestämästä. Oppositio esitti epäluottamusta mm. Grossin hämärien asuntokauppojen takia, joiden vuoksi kristillisdemokraatit erosivat hallituksesta. MONACON ruhtinaan Rainierin tila on edelleen epävakaa, ja häntä hoitavien lääkärien mukaan mahdollisuudet hänen toipumiseensa vaikuttavat erittäin heikoilta. Pitkään sairastelleen Rainierin, 81, tehtävät siirrettiin torstaina muodollisesti hänen pojalleen prinssi Albertille. Britanniassa astuu perjantaina voimaan laki, joka kieltää SUKUSOLUJEN luovutuksen nimettömänä. Uudistuksen jälkeen sukusoluista syntyneet lapset saavat selvittää biologiset vanhempansa 18 vuotta täytettyään. Arvostelijat pelkäävät, että uudistus vähentää halukkuutta luovuttaa sukusoluja. Yhdeksän sotilasta on saanut surmansa yhdysvaltalaisen SOTILASLENTOKONEEN maahansyöksyssä Albanian eteläosassa. Kone oli ilmeisesti lentänyt liian matalalla vuoristossa. C-130 Hercule -tyyppinen kone oli matkalla Albaniassa järjestettäviin sotaharjoituksiin.