Ensimmäinen haarapääsky saapui Suomeen

Suomessa tavattiin maanantaina kevään ensimmäinen haarapääsky, kertoo BridLife Suomi. Haarapääskyjen päämuuttoon aikaa on vielä reilu kuukausi, mutta muiden lajien muutto on ollut vilkasta lämpimän sään ansiosta.

luonto

Ensimmäinen Suomeen muuttanut haarapääsky havaittiin maanantai-iltapäivinä Porissa. Viime vuoden ensimmäinen havainto on Kuusamosta huhtikuun 6. päivältä.

Aikaisin Suomessa koskaan tehty haarapääskyhavainto on BirdLife Suomen mukaan vuodelta 1993. Tuolloin kevään ensimäinen yksilö tavattiin Helsingissä 22. maaliskuuta.

Haarapääsky talvehtii Afrikassa päiväntasaajan eteläpuolella ja pesii kesäisin lähes koko Suomessa Muoniota ja Sodankylää myöten.

Kevätmuutto vilkasta Lintujen kevätmuutto on ollut vilkasta viime aikojen lämpimän sään ansiosta ja muuton odotetaan yhä vilkastuvan, kun linnut ottavat kiinni kylmän maaliskuun takia menetettyä aikaa, BirdLife Suomi kertoo. Järjestön mukaan töyhtöhyyppä ja kiuru ovat jo melko yleisiä etenkin Etelä-Suomessa. Viime viikonloppuna vilkastui peippojen muutto. Punakylki-, laulu- ja räkättirastaitakin on havaittu, mutta pääosin rastaat antavat yhä odottaa itseään. Myös petolintujen muutto on alkanut vilkastua ja kurkia on saapunut maaliskuun lopulta alkaen, vaikka suurimmat parvet ovat vielä tulematta. Merialueilla puolestaan on runsaasti haahkoja sekä melko paljon telkkiä ja alleja. Hanhien ja laulujoutsenten muutto on niin ikään käynnistynyt. Sorsista on tavattu jo mm. haapanoita, punasotkia, jouhisorsia ja taveja. BirdLife on saanut kuun alussa myös hieman harvinaisempia lintuhavaintoja. Uudellamaalla tavattiin sunnuntaina kaksi kattohaikaraa ja Suomessa äärimmäisen uhanalainen kiljuhanhi nähtiin Eurajoella tiistaina. Haarapääskyjen määrä vähentynyt BirdLife Suomi kertoo, että haarapääskyjen määrä on vähentynyt Suomessa kolmanneksen 20 vuoden aikana ja vähenemistä on havaittu kaikkialla Euroopassa. Syinä ovat järjestön mukaan maatalousympäristön yksipuolistuminen, viljelymenetelmien tehotuminen sekä karjatalouden väheneminen. Pääskyjen elinoloja voitaisiin parantaa ottamalla maataloudessa huomioon lintujen pesimäpaikka- ja ravintotarpeet. Myös monet muut maatalousympäristön linnut, kuten kottarainen, keltavästäräkki ja peltosirkku ovat vähentyneet. YLE24 BirdLife Suomen sivut (siirryt toiseen palveluun)