1. yle.fi
  2. Uutiset

kotimaa lyhyesti 8.4.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

PORAKAIVOVEDEN luonnon radioaktiiviset aineet eivät ole yhteydessä mahasyöpään. Tuore tutkimus kumoaa arviot, joiden mukaan radon olisi nieltynä hyvin vaarallista. Aiemmin on suljettu pois porakaivoveden uraanipitoisuuksien yhteys leukemiatapauksiin.

Kolme miestä on tuomittu ehdottomaan vankeuteen Pohjois-Suomen suurimmassa SUBUTEX-JUTUSSA. Kaksi vantaalaismiestä ja yksi kainuulaismies saivat kahdesta viiteen vuoteen vankeutta törkeistä huumausainerikoksista.

KOSOVOSSA toimiville suomalaisille rauhanturvaajille jaetaan mellakantorjuntakalustoa, ilmoitti puolustusministeri Seppo Kääriäinen perjantaina. Uusilla välineillä pyritään estämään väkivaltaisuuksia ja levottomuuksia. Varustukseen kuuluu mm. kranaattipistooleja ja kyynelkaasukranaatteja.

METSÄKAURIIN metsästämiseen ei ensi syksynä tarvitse enää pyyntilupaa. Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta puoltaa hallituksen muutosehdotusta. Muutos on tulossa voimaan elokuussa alkavan metsästyskauden alusta lähtien.

OPINTOTUKI on Suomessa Pohjoismaiden alhaisin, ilmenee Kelan selvityksestä. Islannissa ja Norjassa maksetaan tukea liki tuhat euroa kuukaudessa, Tanskassa enimmäismäärä on yli 900 euroa ja Ruotsissa runsaat 800 euroa kuussa. Suomessa opiskelijan on pärjättävä noin 650 eurolla kuukaudessa.

Lintuharrastajien yhdistys BirdLife Suomi on valinnut KAULUSHAIKARAN vuoden lajiksi. Lähikuukausina harrastajien tavoitteena on selvittää kaulushaikarareviirien määrää ja jakautumista Suomessa. Ensipesintä havaittiin maassamme vasta vuonna 1927, mutta laji on sittemmin levinnyt melko nopeasti.

Viisi AASIAN LUONNONKATASTROFIN alustavasti tunnistettua suomalaisvainajaa kotiutetaan tänään Thaimaasta Suomeen. Aiemmin Suomeen on kotiutettu 101 tsunamin uhria.

OULU täyttää perjantaina 400 vuotta. Kaupunki perustettiin 8. huhtikuuta 1605. Perustamis- käskyn antoi Ruotsin kuningas Kaarle IX. Oulu on Pohjois-Suomen suurin kaupunki, jossa on nykyisin asukkaita noin 130 000. TEOLLISUUSHALLI tuhoutui tulipalossa Savonlinnassa myöhään torstaina. Hallissa on sorvattu sähköpylväitä. Paikallisen palomestarin arvion mukaan palo aiheutti noin 200 000 euron vahingot. Syttymissyytä ei tiedetä. TULEHDUSKIPULÄÄKE BEXTRAN myynti lopetetaan toistaiseksi Suomessa. Lääkelaitoksen mukaan Bextran käyttö voi olla haitaksi sydämelle ja verisuonille. Suomessa oli viime vuonna 83 000 Bextran käyttäjää. Heitä kehotetaan ottamaan yhteyttä lääkäriin.

STORA ENSON Veitsiluodon-tehtailla torstaina alkanut lakko on päättynyt. Runsaan sadan työntekijän lakon takia ajettiin alas sellutehdas, voimalaitos ja paperikoneet. Lakon syy olivat pulmat paikallisessa sopimisessa. Työnantaja pitää lakkoa laittomana.

KEVÄÄN YLIOPPILASKIRJOITUKSET päättyivät perjantaina saamenkielen toiseen kokeeseen. Siihen osallistui viisi abiturienttia.

Lue seuraavaksi