1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ulkomaat lyhyesti 11.4.

MOSKOVASSA Ostankinon televisiokeskuksessa syttyi maanantaina keskisuuri tulipalo. 27 ihmistä evakuoitiin rakennuksesta, ja osa radioasemista vaikeni. Pääkanavien TV-lähetyksiin palo ei vaikuttanut. Tuli syttyi ilmeisesti kaapeleista. Palo on jo saatu sammumaan.

VIROLAISET REFORMIPUOLUEEN KANSANEDUSTAJAT Toomas Tein ja Peep Aru eroavat parlamentista, koska heidät pidätettiin sunnuntaina baarissa räyhäämisen takia. Virossa käydään parhaillaan hallitusneuvotteluja. Reformipuolueen on määrä nousta johtavaksi hallituspuolueeksi.

Yleisö pääsee PAAVI Johannes Paavali II:n hautapaikalle Pietarinkirkon kryptaan keskiviikkona, ilmoittaa Vatikaani. Alun perin kryptaan piti päästä jo maanantaina. Epävirallisten arvioiden mukaan lykkäyksellä halutaan vähentää väentungosta.

INTIAN Madhya Pradeshin osavaltiossa on hukkunut ainakin 60 hindupyhiinvaeltajaa, kun viranomaiset juoksuttivat vahingossa vettä padosta pyhiinvaeltajien ollessa rukoilemassa Narmadajoen rannalla. Onnettomuus sattui lähellä Dewasin kaupunkia.

Oslossa on alkanut kaksipäiväinen 60 maan kokous, jossa kerätään varoja sisällissodasta toipuvan SUDANIN eteläosan jälleenrakentamiseksi. YK:n mukaan lahjoituksia tarvitaan noin kaksi miljardia euroa vuoden 2007 loppuun mennessä.

BANGLADESHISSA jopa 200 ihmisen pelätään jääneen loukkuun raunioihin, kun 9-kerroksinen tehdas romahti aamulla Palashbarissa. Raunioista on löydetty 15 ruumista, vajaat sata ihmistä on saatu pelastettua.

KIRGISIAN korkein oikeus on vapauttanut oppositiojohtaja Felix Kulovin korruptiosyytteistä. Päätös mahdollistaa Kulovin asettumisen ehdolle maan presidentinvaalissa. Mielenosoittajat vapauttivat hänet vankilasta maaliskuussa. Maan parlamentti on hyväksynyt syrjäytetyn presidentin Askar Akajevin eron ja asettanut vaalipäiväksi 10. heinäkuuta.

NORJAN prinsessa Märtha Louise on synnyttänyt tyttären. Lapsi saa nimen Leah Isadora. Märtha Louisella ja hänen aviomiehellään Ari Behnillä on ennestään yksi tytär.

INDONESIAN Sumatran saaren länsiosa on vavissut jälleen 6,1 richterin maanjäristyksen takia. Se ei aiheuttanut pahoja vahinkoja. Joulukuun hyökyaaltokatastrofin jälkeen alueella on koettu lukuisia, melko isoja järistyksiä. Seismologien mukaan järähtely voi nyt jatkua vielä päiviä.

ANGOLASSA Marburg-virus on tappanut jo lähes 200 ihmistä. Tarkkailtavana on 360 ihmistä. Tappavaa verenvuototautia vastaan ei ole rokotetta. Suurin osa tautitapauksista on tullut ilmi Angolan pohjoisessa Uigen maakunnassa.

TOKIOTA on vavisuttanut 6,1 richterin maanjäristys yöllä Suomen aikaa. Merkittäviä vahinkoja tai loukkaantumisia ei tiedetä aiheutuneen. Myöskään hyökyaaltovaroitusta ei annettu.