Unep palkitsi Thabo Mbekin ja patriarkka Bartholomeuksen

Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki, Bhutanin kuningas Jigme Singye Wangchuk sekä ortodoksisen kirkon patriarkka Bartholomeus ovat YK:n ympäristöjärjestön Unepin uuden ympäristöpalkinnon saajien joukossa.

luonto

Tunnustuspalkinto Champions of the Earth myönnetään vuosittain kestävää kehitystä edistävästä toiminnasta, joka on esimerkiksi muulle maailmalle. Palkinnon saajia on yksi kustakin maanosasta.

Palkintona on kierrätysmitalli, joka luovutetaan New Yorkissa 19. huhtikuuta.

Thabo Mbeki sai tunnustuksen ympäristönsuojelun edistämisestä sekä sitoutumisesta kulttuuriseen ja ympäristön monimuotoisuuteen. Unep kiittää Etelä-Afrikkaa mm. ponnisteluista puhtaan veden ja puhtaanapitojärjestelmien levittämisestä köyhien saataville sekä mertensuojelualueiden perustamisesta kattamaan liki 19 prosenttia maan rannikosta. Lisäksi järjestö toteaa, että Mbeki on ollut pääarkkitehtejä Afrikan uudessa kehitykseen tähtäävässä kumppanuusohjelmassa Nepadissa, jossa ympäristönsuojelu on keskeisellä sijalla. Bhutanin presidentti saa puolestaan kiitosta luonnonvarojen kestävän käytön ja muun ympäristönsuojelun asettamisesta keskeiselle sijalle maan kehittämisessä. Unep huomauttaa, että Bhutanin maa-alasta yli 74 prosenttia on metsää ja 26 prosenttia suojelualueita. Arabiemiirikuntien liiton edesmennyt presidentti sheikki Zayed bin Sultan al-Nahyan palkittiin elinikäisestä työstä maan ympäristön suojelemiseksi. Sheikki Zayedin alaisuudessa maahan muun muassa istutettiin sata miljoonaa puuta ja metsästys kiellettiin yli neljännesvuosisata sitten. Patriarkka Bartholomeus, vihreänä patriarkkanakin tunnettu ortodoksien Ekumeeninen patriarkka, on Unepin mukaan ottanut uskonnollisten johtajien joukossa johtoaseman ympäristönsuojelun edistämisessä. Hän on edistänyt keskustelua ympäristönsuojelusta ja saarnannut, että Jumala haluaa ihmisten turvaavan planeettamme myös tuleville sukupolville. Latinalaisesta Amerikasta puolestaan palkittiin Julia Carabias Lillo, Meksikon ekologisen instituutin johtaja ja entinen ympäristö- ja luonnonvaraministeri. Unep kiittää häntä mm. työstä köyhien maaseutuyhteisöjen kehittämiseksi. Pohjois-Amerikan palkinnon saa inuiittijohtaja Sheila Watt-Cloutier, joka on tuonut esiin ilmastonmuutoksen tuhoisia vaikutuksia inuiittien elämään sekä työskennellyt arktisia alueita uhkaavien saasteiden torjumiseksi. Watt-Cloutier johtaa Kanadan, Yhdysvaltain, Venäjän ja Grönlannin inuiittikonferenssia, joka edustaa noin 155 000 inuiittia. Aasiasta puolestaan palkittiin Kiinan nuortenliiton ja jokiensuojelujärjestön johtaja Zhou Qiang. Unepin mukaan Kiinan ainoalla nuortenliitolla on ollut hyvin tärkeä rooli ympäristönsuojelun edistäjänä. Se on muun muassa ollut mukana 882 metsittämishankkeessa yhteensä 191 000 hehtaarin alueella. Järjestö on paitsi innostanut Kiinan nuoria ympäristönsuojeluun myös edistänyt yhteistyötä kymmenien muiden maiden nuorten kanssa. YLE24, Reuters