1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

lyhyesti 14.4.

ALKOLUKKOKOKEILU aloitetaan ensi kesänä, mikäli eduskunta hyväksyy liikennevaliokunnan esityksen. Kolmevuotisessa kokeilussa rattijuopumuksesta tuomittu voi ajokiellon sijaan ottaa käyttöönsä alkolukon, joka estää auton käynnistymisen, jos kuljettajan hengitysilmassa on alkoholia.

Vastikään AJOKORTIN saaneet kuljettajat pitävät autokoulun 2-vaihetta antiin nähden liian kalliina. Asia käy ilmi Ajoneuvonhallintakeskuksen (AKE) kyselystä. Myös 1-vaiheessa on monen mielestä liian vähän ajokoulutusta ja siitä puuttuu arjessa tärkeitä asioita, kuten renkaanvaihtoa ja huoltamoll asiointia.

HALLITUS on saamassa vastattavakseen opposition välikysymyksen kehitysapurahoista. Kristillisdemokraattien alulle panemassa kysymyksessä arvostellaan hallitusta mm. huonosta sitoutumisesta omiin tavoitteisiinsa kehitysapurahojen lisäämisessä. Välikysymys jätetään eduskunnalle perjantaina.

POLIISIN TELEKUUNTELUOIKEUKSIA ei lisätä hallituksen haluamassa laajuudessa. Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei antanut poliisipäällystölle oikeutta käynnistää puhelinkuuntelua ilman tuomioistuimen lupaa. Hallitus oli esittänyt, että kiireellisissä tapauksissa kuuntelun aloittamiseen riittäisi päällystön päätös.

PORVOON käräjäoikeudessa syyttäjä on vaatinut porvoolaisäidille tuomiota 2- ja 3-vuotiaiden poikiensa murhista. Syyttäjän mukaan äiti sytytti joulukuussa asuinrakennuksen tuleen ja poistui rakennuksesta. Nainen itse kiistää sytyttäneensä tulipalon.

Hallitus ei suunnittele POLTTOAINEVERON alentamista tai dieselveron poistamista kuljetusyrittäjiltä öljyn hinnan nousun takia. Valtiovarainministeri Antti Kalliomäen mukaan dieselvero on osa energiaverodirektiiviä, eikä sen poistaminen ole hallituksen vallassa. Kalliomäen mukaan hinnannousu koskee yrittämistä koko Euroopan laajuisesti.

KOULUISSA tapahtuu harvoin sairaalahoitoa vaativia tapaturmia, selviää Koulutapaturmien ehkäisyraportista. Useimmiten hoitoa tapaturmien takia antaa terveydenhoitaja. Kahden lukuvuoden seurantajakson aikana vain noin 3 prosenttia tapaturmista oli sellaisia, että oppilas lähetettiin terveyskeskukseen, sairaalaan tai hammashoitolaan.

Lehtikustantaja Urpo Lahtisen leski MAIJA-LIISA LAHTINEN on tuomittu kolmen vuoden vankeusrangaistukseen törkeästä kavalluksesta. Lisäksi hän joutuu korvaamaan Urpo Lahtisen kuolinpesälle noin 5,5 Me sekä yhteensä noin 250 000 euroa oikeudenkäyntikuluja. TURVAPAIKANHAKIJOITA saapui viime vuonna Suomeen 3 861 eli ennätysmäärä, ja määrä saattaa tänä vuonna yhä nousta. Muissa länsimaissa määrät ovat laskeneet. Eniten turvapaikanhakijoita Suomeen tuli Somaliasta, Serbia-Montenegrosta ja Makedoniasta. SUOMEN PANKKI laskee liikkeelle kymmenen miljoonaa kappaletta yhden ja kahden sentin kolikoita. Näin halutaan tyydyttää keräilykysyntä ja pysäyttää hintojen nousu. Pienet suomalaiskolikot ovat keräilijöiden suosiossa, sillä niitä ei Suomessa otettu käyttörahaksi. Suomalainen yksisenttinen maksaa Manner-Euroopassa kolmisenkymmentä senttiä. Ruotsissa ilmestyvä suomenkielinen sanomalehti RUOTSIN SANOMAT on haettu konkurssiin. Syynä ovat talousvaikeudet. Lehden tavoitteena on ollut saada 5 000 tilaajaa, mutta tilaajia on vain noin 3 000.

Poliisi piiritti koko torstain vastaisen yön omakotitaloa OULUNKYLÄSSÄ Helsingissä. Taloon linnoittautunut aseistautunut, törkeästä pahoinpitelystä epäilty mies antautui vasta kymmenen tunnin neuvottelujen jälkeen. Poliisi eristi alueen piirityksen ajaksi.

Ulkoministeri ERKKI TUOMIOJA (sd.) on matkustanut kaksipäiväiselle vierailulle Norjaan. Hän tapaa mm. pääministeri Kjell Magne Bondevikin ja ulkoministeri Jan Petersenin.