1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

talous lyhyesti 14.4.

KONE toimittaa 26 hissiä Yhdysvaltain toiseksi korkeimpaan pilvenpiirtäjään Chicagoon. Kone ei kerro tilauksen arvoa. Seitsemän hissiä valmistetaan Hyvinkään-tehtaalla ja loput Yhdysvalloissa. Chigacon keskustaan valmistuva 97-kerroksinen Trump Tower kurkottaa 414,5 metrin korkeuteen. ALMA MEDIAN TV- ja radiolupia ei muuteta, vaikka MTV3:n, Sub-TV:n, Suomen Uutisradion ja Suomen Sävelradion omistus on siirtynyt Bonnier- ja Proventus Industrier -yhtiöille. Hallituksen mukaan omistusjärjestelyt eivät vähennä esim. sananvapautta tai ohjelmiston monipuolisuutta. EU:N KOMISSIO on pitänyt ennallaan euroalueen ensimmäistä ja toista neljännestä koskevat kasvuarvionsa. Komissio arvioi BKT:n kasvavan tammi-maaliskuussa 0,2 - 0,6 prosettia loka-joulukuussa. Huhti-kesäkuun kasvuksi komissio ennustaa 0,3 - 0,7 prosenttia. MAAILMANKAUPAN nopea kasvu jatkuu tänä vuonna, vaikka vauhti hidastuukin viime vuoden kovista kasvuluvuista, arvioi Maailman kauppajärjestö WTO. Se ennustaa maailmankaupan kasvavan 6,5 prosenttia, kun kasvu viime vuonna nousi 9,5 prosenttiin. VAIHTOTASEEN ylijäämä supistui 0,4 miljardiin euroon helmikuussa. Ylijäämää kertyi 0,4 miljardia euroa, kun sitä vuotta aiemmin oli 0,6 miljardia. Vuoden jaksolla eli viime vuoden maaliskuun ja tämän vuoden helmikuun välisenä aikana vaihtotase oli 6,0 miljardia euroa ylijäämäinen.

INFLAATIO nousi maaliskuussa yhteen prosenttiin. Helmikuussa luku oli 0,2 prosenttia. Kiihtyminen johtui mm. siitä, että vuoden takaisen alkoholiveronlaskun vaikutus inflaatioon lakkasi. Kuluttajahintoja nostivat vuodessa eniten polttonesteiden kallistuminen ja vuokrankorotukset.

TALOUDEN PALKKASUMMA oli joulu-helmikuussa viisi prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Kasvu oli lisäksi nopeampaa kuin vuotta aiemmin, jolloin vastaava muutos oli 3,8 prosenttia. Summa kasvoi kaikilla päätoimialoilla. Nopeimmin palkkasumma kohosi rakentamisessa: 8,8 prosenttia.

LÄHIVAKUUTUKSEN liikevoitto pieneni viime vuonna 17,3 miljoonaan euroon edellisvuoden 20 miljoonasta eurosta. Yhtiön liikevaihto sen sijaan kasvoi 4 prosenttia ja oli kaikkiaan 287 miljoonaa euroa. Viime vuosi oli ryhmän pahin vahinkovuosi 15 vuoteen. Korvauksia maksettiin 151 miljoonaa euroa.

Suomi on saanut yhdeksän muun maan kanssa EU-komissiolta varoituksen TELEVIESTINTÄALAN liian hitaasta avaamisesta vapaalle kilpailulle. Komission mukaan markkinoita hallitsevat liiaksi suuret entiset valtion teleyhtiöt.