1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Norja aloitti valaanpyyntikauden ennätyskiintiöllä

Norjassa käynnistyi maanantaina uusi valaanpyyntikausi, jonka aikana valastajilla on lupa 797 lahtivalaan pyyntiin. Kiintiö on suurin sen jälkeen, kun Norja vuonna 1993 aloitti uudelleen kaupallisen valaanpyynnin huolimatta kansainvälisestä pyyntikiellosta.

luonto

Viime vuonna pyyntikiintiö oli 670 valasta. Kiintiötä nostettiin tänä vuonna 127:llä siitäkin huolimatta, että viime vuonna osa kiintiöstä jäi käyttämättä pääosin valaanlihaa käsittelevien tehtaiden työruuhkan vuoksi.

Tämänvuotiseen pyyntiin osallistuu 31 alusta.

Kansainvälinen valaanpyyntikomissio IWC kielsi valaiden kaupallisen pyynnin vuonna 1986 ja Norja on ainoa kieltoa uhmaava maa. Se aloitti kansainvälisistä vastalauseista huolimatta pyynnin uudelleen vuonna 1993 protestoituaan ensin seitsemän vuotta pyyntikieltoa vastaan valaanpyyntikomissiossa.

Norjan hallituksen mielestä lahtivalaiden pyynti ei ole uhka lajille, jonka kannaksi Pohjois-Atlantilla maa arvioi noin 100 000 yksilöä.

Norjan lisäksi valaita pyytävät Islanti ja Japani, mutta ne sanovat pyyntinsä olevan tieteellistä valaanpyyntiä, jonka IWC sallii. Valaanpyynnin vastustajat tosin epäilevät, että todellinen tarkoitus on kaupallinen, sillä valaanliha päätyy kauppojen hyllyille ja ravintoloiden ruokapöytiin.

Viime viikolla kerrottiin, että Japani suunnittelee kasvattavansa reilusti lahtivalaiden pyyntikiintiötä nykyisestä 440:stä sekä laajentavansa pyynnin ryhä- ja sillivalaisiin nyt pyytämiensä neljän lajin lisäksi. Lahtivalaiden ohella japanilaiset pyytävät myös brydenvalaita, seitivalaita ja kaskelotteja.

Lähteet: DPA, Fiskeribladet, YLE24

Lue seuraavaksi