Kotimaa lyhyesti 22.4.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Matti Vanhanen (kesk.) on saavuttanut Sauli Niinistön (kok.) MTV3:n PRESIDENTTIKYSELYSSÄ. Molemmat saisivat vaalien ensimmäisellä kierroksella n. 20 %:n kannatuksen. Vaalin voittaisi jo ensimmäisellä kierroksella istuva presidentti Tarja Halonen (sd.), jonka ensimmäisen kierroksen kannatus on kuitenkin laskenut 55 %:iin. Peräti 14 % kyselyyn vastanneista ei ollut muodostanut vielä kantaansa.

Salon käräjäoikeus on antanut ennätyksellisen kovan tuomion TAIDEVÄÄRENNÖKSISTÄ. Väärennettyjä tauluja myynyt mies sai lähes 3 vuotta vankeutta. Mies oli tienannut väärennöksillä noin 3 Me. Suurin osa tauluista oli signeerattu Helene Shjerfbeckin nimiin. Poliisi pitää tuomiota merkittävänä ennakkotapauksena.

KERAVAN hautausmaalla kaadettiin perjantainvastaisena yönä 889 hautakiveä ja turmeltiin puisia ristejä. Poliisin mukaan tekoon osallistuneita on ilmeisesti useita. Asiaa tutkitaan törkeänä vahingontekona ja hautarauhan rikkomisena.

Kasvuhormonia ja nälän tunnetta säätelevän GRELIINIHORMONIN puute on paljastunut aikuistyypin diabeteksen riskitekijäksi. Asiaa käsittelevä väitöstutkimus tarkastettiin tänään Oulun yliopistossa. Väitöksen mukaan aikuistyypin diabetesta saattaa olla mahdollista ehkäistä greliinihormonin toimintaan vaikuttavilla lääkkeillä.

VIRON JA KOTKAN välinen autolauttareitti on varmistumassa. Reitti kulkisi Kotkan ja pian valmistuvan Sillamäen välillä. Välisatamaksi yritetään neuvotella Suursaarta, mikä mahdollistaisi verovapaat ostokset. Turisti- ja tavaraliikenne reitillä on tarkoitus aloittaa vuoden kuluttua toukokuussa.

Helmi-maaliskuussa toteutettu TV-MAKSUKAMPANJA Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa tuotti 4 000 uutta tv- maksun maksajaa. Tv-maksuhallinnon mukaan kampanjakirje lähti 38 000 asuntoon, jossa ei ollut televisiota.

Teknologian kehittämiskeskus TEKES kannustaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä kehittämään liikeideoita tarjoamalla niiden tutkimus- ja kehitysprojekteihin teemarahoitusta. Tekesin mukaan pk-yritysten kehittämistoiminta on ollut viime vuosina heikkenemässä.

POLIISIEN kielitaitovaatimusten helpottaminen jäi valtioneuvoston istunnossa pöydälle ympäristöministeri Jan-Erik Enestamin (r.) pyynnöstä. Sisäministeri Kari Rajamäki (sd.) haluaisi poistaa virkaan nimettäessä tehtävän kielikokeen viime vapun jälkeen valmistuneilta ja toiseen, kielivaatimuksiltaan vastaavaan virkaan siirtyviltä poliiseilta.