Jäänlähtö aikaistunut, jäätyminen myöhentynyt

Jäänlähtö on aikaistunut Suomen sisävesillä sadassa vuodessa noin viikolla. Myös jäätyminen on myöhentynyt ja jääpeiteaika lyhentynyt 1800-luvulta nykypäivään.

luonto

Suomen ympäristökeskus (SYKE) on analysoinut olemassa olevia jäähavaintosarjoja useilta kymmeniltä havaintopaikoilta vuoteen 2002 saakka.

Pisin jäänlähtölähtösarja on Tornionjoelta keväästä 1693 lähtien. Kallavedeltä, Näsijärveltä ja Oulujärveltä jäätymis- ja jäänlähtöhavaintoja on 1800-luvun puolivälistä asti. Pariltakymmeneltä paikalta havaintoja on 1800-luvun lopusta lähtien. Jotkut jäänpaksuuden havaintosarjat alkavat 1910-luvulta, mutta useimmat vasta 1960-luvun alusta.

SYKE:n analyysin perusteella voi sanoa, että Suomen sisävesien jäänlähtö on aikaistunut keskimäärin viikolla sadassa vuodessa. Myös jäätyminen on myöhentynyt noin viikolla ja jääpeiteaika lyhentynyt lähes kahdella viikolla sataa vuotta kohden.

Jään maksimipaksuudet ovat kasvaneet paikoin maan keski- ja pohjoisosassa viime vuosikymmeninä, mutta pienentyneet osassa etelän havaintopaikoista. Muutokset ovat pääosin pari senttiä kymmentä vuotta kohden.

Tänä keväänä jäät lähtivät eteläisimmän Suomen järvistä huhtikuun puolen välin jälkeen, 1 - 2 viikkoa tavanomaista aiemmin. Maan keskiosassa ja pohjoisessa järvissä on vielä jäätä, Lapissa yli puoli metriä. Tavallisesti jäät lähtevät maan eteläosassa huhtikuun loppuun mennessä, keskiosassa toukokuun alkupuolella. Etelä- ja Keski-Lapissa jäät katoavat tyypillisesti toukokuun loppuun mennessä, Pohjois-Lapissa kesäkuun alussa ja Käsivarren Lapista vasta kesäkuun puolivälin jälkeen. Viime syksynä jäätyminen ajoittui pääosin keskimääräistä myöhemmäksi ja alkutalvesta jäät olivat selvästi tavallista ohuempia. Maaliskuun pakkaset kasvattivat jäänpaksuuksia jonkin verran. Talven suurimmat jäänpaksuudet mitattiin maalis-huhtikuun vaihteessa. Lapissa tämän talven suurimmat paksuudet olivat yleisesti 60 - 80 cm, maan keskiosassa ja Oulun läänissä 50 - 70 cm ja etelässä 40 - 50 cm. Vuotuiset jään maksimipaksuudet ovat yleensä maan eteläosassa hieman alle 50 cm, keskiosassa 50 - 60 cm ja Lapissa pääosin 70 - 80 cm.

Lähteet: YLE24