Hyppää sisältöön

Ulkomaat lyhyesti 7.5.

POHJOIS-IRLANNISSA protestanttijohtaja David Trimble on eronnut Ulsterin unionistipuolueen johdosta. Trimble menetti parlamenttipaikkansa Britannian torstaisissa vaaleissa. Trimble oli yksi vuoden 1998 rauhansopimuksen arkkitehdeista.

Ranskan pääministeri JEAN-PIERRE RAFFARIN on joutunut sairaalan sappirakon tulehduksen vuoksi. Raffarinin sappikivet leikattiin onnistuneesti myöhään lauantai-iltana.

LIBANONIN entinen pääministeri Michel Aoun on palannut kotimaahansa 14 pakolaisvuoden jälkeen. Kenraali Aoun johti Syyrian vastaista taistelua 1980-luvulla ja joutui pakenemaan Ranskaan. Hän palasi, koska Syyria on vastikään vetänyt joukkonsa Libanonista. MYANMARIN pääkaupungissa Yangonissa on räjähtänyt kolme pommia. Ainakin 11 ihmistä kuoli ja yli 160 haavoittui. Maassa on viime kuukausina räjäytetty useita pommeja, joiden asettajiksi epäillään sotilasjunttaa vastustavia kapinallisia. YLI MILJOONA RANSKALAISTALOUTTA on ilman sähköä metsäpalojen vuoksi. Sammutustöiden helpottamiseksi sähkönjakelu keskeytettiin myöhään perjantaina Marseillen ja Aix-en-Provencen välisellä alueella Etelä-Ranskassa. Palokunnan mukaan palossa on tuhoutunut noin 250 hehtaarin alue, ja palo leviää voimakkaan tuulen mukana uhkaavasti. VALKO-VENÄJÄ vapauttaa 8 500 vankia toisen maailmansodan voiton kunniaksi. Vapautettavat ovat lähinnä vanhuksia, sotainvalideja, yksinhuoltajia ja Tshernobylin ydinonnettomuuden uhreja.

ARGENTIINALAINEN tuomioistuin on nostanut syytteet rakennusvalvojaa ja kymmentä poliisia vastaan joulukuun diskopalon takia. He eivät sulkeneet buenosairesilaista yökerhoa, vaikka tiesivät sen turvallisuuspuutteista ja liiasta väkimäärästä. Yökerhon omistaja ja turvapäällikkö ovat vangittuina epäiltyinä murhasta ja poliisien lahjonnasta. Palossa kuoli 193 nuorta.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on nimittänyt seuraavaksi Lähi-idän erikoislähettilääksi perulaisen ALVARO DE SOTON. Hän seuraa tehtävässä norjalaista Terje Röd-Larsenia. De Soto on ollut YK:n palveluksessa 23 vuotta ja on työskennellyt mm. Kyproksella, Länsi-Saharassa ja Myanmarissa.