1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ulkomaat lyhyesti 9.5.

AFGANISTANISSA 23 talibaanikapinallista ja 2 USA:n sotilasta on kuollut yhteenotossa maan itäosan vuoristossa. Taliban on kiihdyttänyt hyökkäyksiään jälleen talven hiljaisemman kauden jälkeen siitä huolimatta, että maan johto on luvannut armahtaa antautuvat taistelijat. Antautujia on ollut vähän.

IRAN sanoo aloittavansa uraanin rikastamiseen liittyvät toimet lähipäivinä. USA ja EU pelkäävät Iranin yrittävän valmistaa ydinasetta. Ne ovat varoittaneet, että Iranin ydinkiista viedään YK:n turvaneuvoston puitavaksi.

Indonesian entinen diktaattori SUHARTO, 83, on joutunut tehohoitoon sisäisen verenvuodon vuoksi. Suharto hallitsi maata 32 vuotta, vuoteen 1998.

VIETNAMISSA aloitetaan ensi kuussa lintuinfluenssarokotteen ihmiskokeet, kerrotaan rokotetta kehittävästä tutkijaryhmästä. Se uskoo olevansa valmis vuoden päästä. Lintuinfluenssaan haetaan estokeinoa monessa muussakin maassa.

TOKIOSSA useat junayhtiöt ottivat maanantaina käyttöön pelkästään naismatkustajille tarkoitettuja vaunuja etenkin ruuhka-ajoiksi. Lähes kaksi kolmasosaa 20 - 40-vuotiaista naisista sanoi viime vuonna tehdyssä kyselyssä, että heitä oli kopeloitu junien ruuhkassa.

Valkoisen talon pitkäaikainen neuvonantaja, asianajaja LLOYD CUTLER on kuollut. 87-vuotias Cutler menehtyi sunnuntaina pitkän sairauden murtamana, Cutlerin asianajotoimisto ilmoitti tiedotteessaan. Urallaan hän ehti tehdä töitä kuuden presidentin alaisuudessa - aina Lyndon B. Johnsonista lähtien.

PERUSSA 37 ihmistä on kuollut ja 17 loukkaantunut linja-autoturmassa. Bussi syöksyi eilen Andeilla rotkoon sateisessa ja sumuisessa säässä. Bussiturmissa kuolee Perussa vuosittain satoja ihmisiä. Sekä tiet että linja-autot ovat usein huonokuntoisia.

IMETYKSEN hyödyt eivät ole brittien tiedossa, kertoo raskausneuvontaa antavan NCT-säätiön selvitys. Briteistä yli 90 % ei tiedä, että jo kuukauden imetys lisää lapsen vastustuskykyä 14 vuodeksi. Puolet ei myöskään tiedä, että imetys vähentää äidin munasarjasyövän ja luukadon riskiä. Britanniassa imettävien äitien osuus on Euroopan alhaisimpia.