1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tehokasta apua pienillä projekteilla

Käytännössä suomalaisten tuki jakautuu lukuisille pienillä projekteille, joiden aiheet kerätään kyläläisten aivoriihistä. Monet niiden tuloksista näkyvät esimerkiksi Dakrongin vuoristossa. Yksi oivallinen esimerkki on nuorille naisille suunnattu kudontakurssi.

Ryhmä parikymppisiä tyttöjä opiskelee perinteisten koruommelten valmistusta kangaspuilla A Ngon kylätalossa. Paikallinen Nuorisounioni hankki kouluttajat ja palkka on maksettu Suomen avustusrahoilla.

- Koulutus sai alkunsa tyttöjen omasta toiveesta. Vanhempien köyhyyden vuoksi vaille opiskelumahdollisuuksia jääneet tytöt pyysivät Nuorisounionilta ammattiin johtavaa koulutusta, kertoo junioriasiantuntija Liisa Perkkiö.

Perkkiön mukaan kankaiden kauppahinta markkinoilla on vain reilu kaksi euroa, mutta summa on selvästi suurempi, kuin mitä esimerkiksi vihannesten myymisestä saisi.

Lisätulonlähde on siis syrjäseudun perheille merkittävä. Kahdella eurolla kun saa riisiä perheen ruokatarpeisiin jo useaksi päiväksi.

Quang Trin maaseutuhankkeen varoilla on myös esimerkiksi rakennettu kastelujärjestelmiä ja vedetty sähkölinjoja. Juuri niitä asioita, joita kyläkokouksessa on päätetty. Esimerkiksi sähkölinja oli tärkeä, jotta kylään saatiin uusia koneita.

Suomen hanke on valmis tukemaan niin rakennusurakoita kuin koulutuksia, kunhan autettavat vietnamilaiset itse pitävät ideoita tärkeinä ja niillä on myös paikallisviranomaisten hyväksyntä.

Viljelyneuvoilla autetaan myös luontoa Jotain suomalaiset ovat ottaneet myös omiin käsiinsä. Hanke rohkaisee vuoristoseudun asukkaita myös tasaisen maan viljelyyn. Paljaiksi hakatuilla rinteillä hanke neuvoo kasvattamaan muun muassa kassavaa ja maissia, jotka toimivat puskurina eroosiota vastaan. Uudet viljelytavat ovat herättäneet laajaa kiinnostusta. Naisunioni on puolestaan tukirahoilla ostanut jäsenilleen sikoja kasvatettavaksi. Ja työttömät miehet ovat saaneet puusepän koulutuksen. Yli kolmessa kymmenessä kunnassa toimivan hankkeen kolmas vaihe käynnistyy tänä kesänä. Toisen vaiheen budjetti oli noin viisi miljoonaa euroa, josta Suomi maksoi yli 80 prosenttia. Rohkaisemalla oma-aloitteisuuteen ja antamalla projektien toteutusvastuun vietnamilaisille Suomen hanke Quang Trissa pyrkii huolehtimaan siitä, että vietnamilaiset auttavat toisiaan myös länsimaisten työntekijöiden lähdettyä. Osallistavassa suunnittelussa toteutuu käytännön tasolla myös yksi suomalaisen kehitysyhteistyön tavoitteista: demokratian ja hyvän hallinnon edesauttaminen. - Mielestäni teemme täällä uraauurtavaa työtä, kun saatamme kansalaisia ja virkamiehiä yhteen. Vietnamin keskusjohtoisuus näkyy ihmisten vaikeutena tehdä aloitteita, mutta maa on tässä mielessä muuttumassa, Jussi Ojala painottaa. Liian hyvää ollakseen totta?

Keski-Vietnamin maaseutuhanke on onnistunut myös Suomen kehityspolitiikan keskeisimmässä tavoitteessa, se on onnistunut vähentämään köyhyyttä.

Vietnam on kymmenessä vuodessa puolittanut köyhyysrajan alapuolella elävien ihmisten määrän, eli köyhyys vähenee muutenkin. Mutta suomalaisten koordinoima hanke Quang Trissa on pyrkinyt vähentämään köyhyyttä vielä enemmän kuin se normaalisti vähenisi.

Projektin kohdekunnissa köyhien määrä on vähentynyt neljän vuoden aikana 30 prosentilla.

Tulokset kuulostavat kovin hyviltä ollakseen totta. Jussi Ojala kuitenkin vakuuttaa, että tunne on oikea. Hän on nimittäin seurannut kehitysyhteistyön tuloksia uransa aikana eri maissa ja Vietnamia hän kannattaa Suomen avustuskohteeksi myös tulevaisuudessa.

- Tämä maa todella kehittyy ja kykenee käyttämään ulkoa saamansa kehitysavun, niin lahja-avun kuin luoton, erinomaisen tehokkaasti hyväkseen!

Santtu Natri, YLE24 (siirryt toiseen palveluun) >>> Suomen varoja Vietnamin maaseudun hyväksi