1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Lämpenevät vedet ajavat Pohjanmeren kaloja kylmempiin vesiin

Kaksi kolmesta pohjan tuntumassa elävästä kalalajista on siirtynyt viileämpiin vesiin viimeisten 25 vuoden aikana, osoittaa brittitutkijoiden analyysi. Samaan aikaan veden lämpötila pohjassa on noussut asteella.

Kalat ovat siirtyneet sekä syvemmälle että pohjoisemmaksi eli ne pyrkivät säilyttämään totutun ympäristön lämpötilan.

Tutkittuja kalalajeja oli kaikkiaan 36 ja niistä osa on taloudellisesti merkittäviä pyyntikaloja kuten turska ja valkoturska, osa taas kaupallisesti merkityksettömiä.

Siirtyneet kalalajit ovat kooltaan pienempiä ja ne saavuttavat sukukypsyyden nuorempina ja pienempinä kuin paikallaan pysyneet lajit. Todennäköisesti ne ovat myös nopeampia sopeutumaan vähän erilaiseen ympäristöön, joten siirtyminen on helpompaa. Suurempien kalojen siirtyminen tapahtuu mahdollisesti hitaammin.

Vaikka kalat ovat siirtyneet huomattavasti nopeammin ja pitempiä matkoja kuin esimerkiksi kasvit tai maanisäkkäät lämpötilan noustessa, ei siirtyminen niillekään ole ongelmatonta. Sopivan lämpötilan lisäksi tarvitaan ruokaa ja suojaa. Kalat ovat osa meren mutkikasta ekosysteemiä ja uudella alueella voi olla ennestään tuntemattomia vihollisia tai sieltä voi puuttua joku tärkeä ravinnon osa.

Jos nykymeno jatkuu, useat lajit katoavat Pohjanmeren alueelta kokonaan vuoteen 2050 mennessä, tutkijat ennustavat. Siihen vaikuttaa osaltaan myös se, että Pohjanmeri on erittäin voimaperäisesti kalastettua aluetta. Monet kalalajit kuten turska ja silli ovat vähentyneet hälyttävästi ylikalastuksen vuoksi jo valmiiksi.

YLE Tiede