Keski-Afrikan metsästäjille virustartuntoja apinoista

Kamerunista, Keski-Afrikasta on ihmisistä löydetty kaksi uutta, ilmeisesti apinoista siirtynyttä virusta. Virukset ovat tyypiltään ns. retroviruksia, joihin kuuluva HI-virus on vastaavasti siirtynyt joskus apinoista ihmisiin ja levinnyt sittemmin tuhoisasti ympäri maapallon.

luonto

Maaliskuun lopulla raportoitiin kolmannesta apinaviruksesta, SFV-viruksesta, joka oli myös löydetty ihmisestä samalla alueella. Sen vaarallisuudesta tai vaarattomuudesta ihmiselle ei toistaiseksi tiedetä.

Tutkittuja ihmisiä oli kaikkiaan runsaat 900 ja kaikki olivat olleet jollain tavoin tekemisissä alueella asustavien apinoiden kanssa. Yleisin yhteys oli metsästys ja kuolleiden ruhojen käsittely, mutta apinoita pidetään myös lemmikkieläiminä. Joka kymmenennellä näistä ihmisistä oli ns. HTLV-tyyppisiä viruksia elimistössään.

Aiemmin tunnettuja HTLV-1- ja 2-tyypin viruksia oli eniten. HTLV-1-virus aiheuttaa ihmisessä mm. leukemiaa ja HTLV-2-virus neurologisia sairauksia. Kummastakin tunnetaan vastine apinoilla ja pidetään mahdollisena, että virukset ovat aikanaan siirtyneet apinoista ihmisiin. HTLV-3- ja 4-tyypin virukset olivat uusia eikä niiden mahdollisesti aiheuttamia sairauksia toistaiseksi tunneta.

Näiden virusten kantajia oli vain muutama ja he olivat vanhoja metsästäjiä. HTLV-3-virus oli hyvin samankaltainen kuin apinoista tunnettu STLV-3-virus, joten sen siirtymistä suoraan apinasta ihmiseen pidetään erittäin todennäköisenä. Milloin siirtymä on tapahtunut, sitä ei tiedetä. 4-tyypin virus on uudenlainen eikä sille tunneta vastinetta apinoilla ainakaan vielä.

Verinäytteet kerättiin aidsin vastaisen kampanjan yhteydessä. Kamerunissakin maaseudulla asuvien ihmisten yhteydet kaupungeissa asuviin ovat tiivistyneet.

Tutkijat pelkäävät, että joku alun perin apinoista saatu, ihmisestä toiseen tarttuva virus voi päästä nopeasti leviämään hyvin nopeasti. Tämän estämiseksi tutkijat suosittelevat apinoiden metsästyksen lopettamista ja apinoiden kanssa tekemisiin joutuvien ihmisten verinäytteiden aktiivista seuraamista.

Lähteet: YLE Tiede