1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kanada ja Yhdysvallat, yhdessä ja erikseen

Kanadaa on helppo pitää Yhdysvaltain hiljaisena maalaisserkkuna jo maantieteellisen asemansa vuoksi. Suhteet etelänaapuriin ovat toki erittäin hyvässä kunnossa, mutta Kanadan lähimmät sukulaissielut saattavat sittenkin olla Länsi-Euroopassa.

Talouskysymyksissä rajanaapuruus ja välimatka muuhun maailmaan vievät Kanadaa ja Yhdysvaltoja lujasti yhteen. Maat olivat jo ennenkin toistensa päävientikohteita, mutta vuonna 1989 solmittu vapaakauppasopimus on yli kaksinkertaistanut kaupan. Kahdenkeskinen kauppakumppanuus on nykyisin arvoltaan maailman suurinta.

Toissa vuonna tavara- ja palvelukauppaa kirjattiin yli 440 miljardin Yhdysvaltain dollarin edestä. Rekkalasteina se tarkoittaa, että rajan ylitti suuntaan tai toiseen 37 000 kuormallista tavaraa päivässä.

Yli 40 prosenttia kaupasta on lisäksi tavallaan sisäistä, sillä yhä useammalla yrityksellä on toimintaa molemmissa maissa. Esimerkiksi pohjoisamerikkalaiset autot kootaan useimmiten sekä yhdysvaltalaisista että kanadalaisista osista.

Kanada ei lähtenyt Irakin sotaan Pohjois-Amerikan vapaakauppa-alue Nafta, läntinen sotilasliitto Nato, rikkaiden teollisuusmaiden G7 - Yhdysvaltoja ja Kanadaa yhdistäviä järjestöjä ja myös kahdenvälisiä siteitä on paljon. Asennekysymyksissä naapurusten rintama ei kuitenkaan ole yhtä rikkumaton, ja monien tutkijoiden mukaan asenne-erot ovat jopa kasvaneet etenkin kymmenen viime vuoden aikana. Siinä missä Yhdysvallat haluaa johtaa maailmanpolitiikkaa, Kanada on joukkuepelaaja, eikä välttämättä Yhdysvaltain lähin luottopelaaja. Se kävi selväksi vuonna 2003, kun Kanadan hallitus päätti, ettei maa liity Irakin sotaan. Ihan helppo päätös se ei Kanadalle kuitenkaan ollut. Kanadaan on alkanut tulla yhdysvaltalaisnuorukaisia sotakomennusta pakoon, kuten kävi myös Vietnamin sodan aikana. Tilanne ei kuitenkaan ole aivan niin suoraviivainen kuin tuolloin. Kaikki rajan ylittäneet saivat silloin turvapaikan, mutta Kanadan lakia on sittemmin muutettu. Tulijoiden on nyt vakuutettava tutkijat pakolaisuudestaan. Yhdysvalloissa sotilaskarkurit voidaan lain mukaan tuomita jopa kuolemaan. Siinäkin on olennainen ero Kanadaan: sen lait eivät salli kuolemantuomioita enää mistään rikoksista. Viimeisistä teloituksista on 42 vuotta. Yhdysvalloissa teloitettiin viime vuonna 59 ihmistä. Rikostilastoissakin Kanada on Euroopan kanssa samalla viivalla. Esimerkiksi henkirikoksia Kanadassa tehdään saman verran kuin länsimaissa keskimäärin. Yhdysvalloissa määrä asukaslukuun suhteutettuna on kolminkertainen. Eriäviä näkemyksiä olennaisista oikeuksista

Kanadalle samanmieliset löytyvät Euroopasta myös sellaisissa viime vuosien kuumissa kansainvälisissä kysymyksissä kuin henkilömiinojen kieltämisessä ja kasvihuonepäästöjen rajoittamisessa.

Kanada on mukana sekä Ottawan miinasopimuksessa että Kioton ilmastosopimuksessa, Yhdysvallat pitää molempia etujensa vastaisina. Tosin Eurooppakaan ei ole yhtenäinen, vaan esimerkiksi Suomi on torjunut miinakiellon.

Kanadalla ja Yhdysvalloilla on myös osittain hyvin erilaiset näkemykset siitä, mitkä ovat olennaisia kansalaisvapauksia. Kanadan valtio esimerkiksi rajoittaa lujasti yksityishenkilöiden oikeutta omistaa aseita, mutta homoseksuaalien avioliitot ovat sallittuja valtaosassa Kanadaa.

Yhdysvalloissa lait ovat päinvastaiset, ja kansalaisen kielteisen kannan homoliittoihin katsotaan jopa olennaisesti auttaneen republikaanipresidentti George Bushin vaalivoittoon viime vuonna.

Anniina Wallius, YLE24 (siirryt toiseen palveluun) >>> Quebec - oma maa vai Kanadaa? >>> Quebecilla on voimakas identiteetti ja vahva talous