1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kotimaa lyhyesti 27.5.2005

Yle Uutisten artikkeliarkisto

VÄHÄSUOLAINEN-MERKINNÄT katoavat elintarvikkeista, jos EU:ssa hyväksytään uudet säännöt elintarvikkeiden ravitsemus- ja terveysväittämistä. Suomi vastustaa muutosta. EU-maat keskustelevat asiasta perjantaina.

KEVÄTMYRSKY kaatoi puita Keski- Suomessa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Savossa iltapäivällä. Useita pikkuteitä oli tilapäisesti poikki. Tuulenpuuskat aiheuttivat myös sähkökatkoksia.

Jalkaväenkenraali ADOLF EHRNROOTHIN MUISTOMERKKI paljastettiin Turussa. Herman Joutsenen suunnittelema teos kuvaa Ehrnroothia tarkastamassa joukkoja Kannaksella vuonna 1944. Muistomerkin piti alun perin nousta Turun Tuomiokirkon kupeeseen, mutta sijoituspaikaksi tuli lopulta Itsenäisyydenaukio.

RUOTSIN KIELESSÄ reputtaneiden määrä nousi tämän kevään ylioppilaskirjoituksissa yli 8 prosenttiin, kun se vielä viime vuonna oli 7,7 prosenttia. Toisen kotimaisen kielen kirjoittaminen oli tänä keväänä ensi kertaa kaikille vapaaehtoista. Ylioppilaslautakunnan pääsihteerin mukaan se ei kuitenkaan kokonaan selitä reputtaneiden määrän kasvua.

Poliisi on löytänyt suuren DOPING-ERÄN helsinkiläisasunnosta. Lastissa oli noin 10 000 tablettia anabolisia steroideja sekä satoja ampulleja muita doping-aineita. Törkeästä doping-rikoksesta epäillään keski-ikäistä miestä.

Tampereen ja Pieksämäen välisiä JUNAVUOROJA KORVATAAN autokuljetuksilla 5.6. - 4.9. välisenä aikana. Korvaavia bussi- ja taksikuljetuksia tarvitaan ratatöiden vuoksi. Kuljetuksia ajetaan iltaisin, yöllä ja varhain aamulla.

PRESIDENTTI MARTTI AHTISAARI on näkyvästi ehdolla sovittelijan tehtävään Kosovon maakuntaan. Ilta-Sanomien mukaan YK:n pääsihteeri Kofi Annan kannattaisi Ahtisaaren valintaa.

Puutiaisaivokuumetta levittävät PUNKIT leviävät yhä pohjoisemmaksi. Kansanterveyslaitos suosittelee rokotusta riskialueilla asuville ja oleskeleville. Pahimmalle riskialueelle Ahvenanmaalle suunnitellaan rokotuskampanjaa. Maailman pohjoisimmat punkit löytyvät Pohjanmaan rannikolta.

Lue seuraavaksi