1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Lähes kaikki muuttolinnut saapuneet

Lähes kaikki muuttolinnut ovat jo saapuneet Suomeen, kertoo BirdLife Suomi. Kesken on tosin vielä viimeisten hyönteissyöjälintujen muutto.

Kesäkuun alussa Suomeen on vielä odotettavissa lisää satakieliä, kerttusia ja sirkkalintuja.

Viimeinen muuttajistamme on yleensä lapinuunilintu, joka tulee Kaakkois-Aasiasta Lappiin usein vasta juhannusviikolla.

Tuolloin ensimmäiset linnut ovat jo lähteneet syysmuutolle. Mustaviklo- ja kuovinaaraat suuntaavat jo kesäkuun alkupuolella etelään ja jättävät poikasten hoidon koiraiden vastuulle.

BirdLife Suomi muistuttaa, että kesäkuun alku on vuoden paras aika aika kuunnella yöllä laulavia lintuja, kuten satakieliä, kerttusia, pensassirkkalintuja ja kaulushaikaroita.

Parasta kuuntelumaastoa ovat kosteikot ja lintujärvet. Pensassirkkalintua ja ruisrääkkää kuulee kuivemmillakin niityillä; viita- ja luhtakerttunen taas laulavat usein pellonlaitojen pusikoissa. BirdLife kaipaa havaintoja kaulushaikaroista BirdLife Suomi pyrkii tämän kesän aikana selvittämään kaulushaikaran pesimäkannan suuruuden, mihin järjestö kaipaa apua sekä lintuharrastajilta että suurelta yleisöltä. Ruovikossa pesivää kaulushaikaraa pääsee järjestön mukaan harvoin näkemään, mutta se on kevät- ja kesäöisin rehevien lintujärvien kuuluvimpia lintuja. Kaulushaikara levittäytyi Suomeen vasta 150 vuotta sitten ? oletettavasti järvien rehevöitymisen ja ruovikoiden leviämisen vuoksi. Ensimmäinen pesintä todettiin vasta vuonna 1927 Helsingin Vanhankaupunginlahdella. 1970-luvulta lähtien kaulushaikara on runsastunut melko nopeasti, ja nyt koiraslintuja lienee maassamme vuosittain lähes 300 yksilöä, toisinaan enemmänkin. YLE24 Lisää tietoa kaulushaikaraprojektista BirdLifen sivuilla (siirryt toiseen palveluun)