Ulkomaat - lyhyesti 6.6.2005

Yle Uutisten artikkeliarkisto

PAAVI Benedictus XVI on tuominnut Roomassa pitämässään puheessa jyrkin sanoin homoliitot ja mm. abortin. Hänen mukaansa samaa sukupuolta olevien liitot ovat ilmentymä "anarkistisesta vapaudesta", joka uhkaa perheen asemaa.

ETIOPIASSA poliisi on pidättänyt yli 500 opiskelijaa, jotka syyttivät mielenosoituksessaan maan johtavaa puoluetta vaalituloksen vääristelystä. Poliisin mukaan yksi ihminen sai surmansa mellakoissa. Toukokuisten vaalien tulokset valmistunevat heinäkuussa.

USA:N ja POHJOIS-KOREAN edustajat ovat tavanneet New Yorkissa, ensimmäistä kertaa liki kuukauteen. USA pyrkii houkuttelemaan Korean takaisin kuudenvälisiin neuvotteluihin maan ydinaseohjelmasta. Neuvonpito katkesi vuosi sitten.

UNKARIN parlamentti ei onnistunut tänään valitsemaan maalle uutta presidenttiä ensimmäisellä äänestyskierroksella. Ehdokkaat, puhemies Katalin Szili ja opposition Laszlo Solyom, eivät yltäneet vaadittavaan kahden kolmasosan enemmistöön. Pääoppositiopuolueen edustajat pidättäytyivät kokonaan äänestämästä. Valintaa yritetään jälleen huomenna.

TURKKIA on koetellut 5,7 richterin MAANJÄRISTYS. Järistyksen keskus oli Karliovan kaupungin kohdalla Bingolin maakunnassa. Ainakin 45 ihmistä loukkaantui ja kymmeniä taloja tuhoutui tai vaurioitui.

TANSKALAISET ÄÄNESTÄVÄT EU:n perustuslaillisesta sopimuksesta, jos sitä ei muuteta. Kansanäänestys järjestetään 27. syyskuuta. Tanskan pääministerin Anders Fogh Rasmussenin mukaan Britannian aikeet eivät vaikuttaneet päätökseen.

Myös PUOLA aikoo jatkaa toimiaan EU:n perustuslain ratifioimiseksi huolimatta Ranskan ja Hollannin kansanäänestysten tuloksesta. Ulkoministeri Adam Rotfeld puoltaa kansanäänestyksen pitoa 9. lokakuuta. Britannian aie hyllyttää oma äänestyksensä ei kaada EU-lakihanketta, hän sanoo.