1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ulkomaat lyhyesti 8.6.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

ISTANBULISSA kuusi ihmistä, mukaan lukien yksi lapsi, on kuollut ilotulitevarastossa sattuneessa räjähdyksessä. Maan virallisen uutistoimiston mukaan räjähdyksen syy ei ollut välittömästi tiedossa.

SAKSASSA liittovaltion vetoomustuomioistuin on pitänyt ennallaan syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin avunannosta epäillyn marokkolaismiehen vapauttavan tuomion. Abdelghani Mzoudilla on nyt kaksi viikkoa aikaa poistua Saksasta, ellei hän ano maasta esimerkiksi turvapaikkaa.

KENIASSA oikeus on todisteiden puutteessa vapauttanut neljä miestä, joita syytettiin israelilaisomisteiseen hotelliin vuonna 2002 tehdystä pommi- iskusta. Mombasan lähellä tapahtuneessa iskussa sai surmansa 15 ihmistä.

IRAKISSA päivän levottomuuksissa on kuollut ainakin yhdeksän irakilaista ja neljä amerikkalaissotilasta. Tuoreimmassa, yli kuukauden kestäneessä väkivallankierteessä on kuollut jo yli 870 ihmistä.

NORJAN legioonalaistautiepidemia sai alkunsa Borregaard-kemikaaliyhtiön tehtaiden ilmanpuhdistuslaitteistosta Sarpsborgissa, viranomaiset kertovat. Legionellabakteerin aiheuttamaan tau tiin on kuollut 10 ihmistä sen jälkeen kun epidemia puhkesi toukokuussa.

YHDYSVALLAT saattaa sittenkin tukea egyptiläisen Mohamed ElBaradein valintaa Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtoon. Diplomaattilähteiden mukaan Yhdysvallat odottaa kuitenkin ElBaradein muuttavan suhtautumistaan Iraniin ja ydinasevarusteluun nykyistä tiukemmaksi. IAEA:n johtajasta päätetään 13. kesäkuuta.

PORTUGALISSA yli 500 palomiestä on hälytetty sammuttamaan eri puolilla maata raivoavia metsäpaloja. Portugali on kärsinyt viime aikoina pahimmasta kuivuudesta vuosikymmeniin. Hallitusta on arvosteltu siitä, ettei se ole kyennyt toimittamaan palomiehille riittävästi sammutushelikoptereita.

VENÄJÄLLÄ sähköyhtiö Mosenergon entistä johtajaa Arkadi Evstafjevia vastaan on nostettu syyte velvollisuuksien laiminlyömisestä ja virka-aseman väärinkäytöstä, kertoo Vedomosti-lehti. Evstafjev erosi Moskovassa 25. toukokuuta sattuneen laajan sähkökatkon takia. Presidentti Putin on arvostellut Mosenergoa yrityksen johtamistavoista.

TANSKAN siirtolaisministeri Rikke Hvilshöj on joutunut tuhopolton kohteeksi. Ministerin auto sytytettiin keskiviikkoyönä palamaan hänen talonsa edessä Grevessä. Teon tekijäksi on ilmoittautunut ryhmä, joka sanoo vastustavansa Tanskan hallituksen tiukkaa pakolaispolitiikkaa.

RANSKALAISTEN enemmistö palauttaisi EU:n perustuslain takaisin neuvottelupöytään, ilmenee CSA-instituutin kyselystä. 74 prosenttia vastaajista uskoo, että Ranska saisi neuvotteluissa lakiin myönteisiä muutoksia. 61 prosentin mielestä perustuslakineuvottelut tulisi aloittaa uudelleen. 35 prosentin mielestä perustuslakia ei tarvitse enää muuttaa.

Lue seuraavaksi