1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kiina: Aavikoitumisen torjumisessa edistystä

Kiina kertoo onnistuneensa saamaan aavikoitumisen vähentymään ensi kertaa vuosikymmeniin. Tilanne on kuitenkin edelleen vakava. Samaan aikaan, kun osa aavikoista on onnistuttu metsittämään, liikalaidunnus ja metsien tuhoaminen jatkuvat edelleen.

luonto

Kiinan metsähallinnon varajohtaja Zhu Lieke kertoo, että viime vuoden lopussa Kiinassa oli aavikkoa 2,64 miljoonaa neliökilometriä, mikä on 27,5 prosenttia maa-alasta.

Aavikoiden määrä kuitenkin supistui 1 283 neliökilometriä, kun se on aiemmin lisääntynyt reilun 3 400 neliökilometrin vuosivauhtia.

Kiina on laskenut aavikoitumisen maksavan maalle vuosittain yli 33 miljardia euroa ja on asettanut sen pysäyttämisen keskeiseksi tavoitteekseen.

Kiinassa on mm. käynnistetty maanlaajuinen metsitysprojekti, jossa mm. viljelijöille tarjotaan tukea, jos he istuttavat puita ruokakasvien sijaan. Valtio myös kannustaa ihmisiä muuttamaan takaisin aavikoituneille alueille.

Aavikoiden määrä on saatu vuodesta 1999 lähtien supistumaan pahiten kärsineillä alueilla Sisä-Mongoliassa, Gansussa, Liaoningissa ja Ningziassa Pohjois-Kiinassa.

Tilanne on kuitenkin edelleen vakava ja liikalaidunnus sekä metsien katoaminen vaativat yhä veroaan, Zhu huomauttaa. Hän myös korostaa, että aavikoituminen ja köyhyys liittyvät läheisesti yhteen. Yli 70 prosenttia köyhistä alueista on aavikoituneita alueita.

AFP

Lue seuraavaksi