ulkom lyh pe 24.6.

SRI LANKAN hallitus ja maan pohjoisosia hallitsevat tamilikapinalliset ovat sopineet 2,5 miljardin euron tsunamiavun jakamisesta koko maahan. Hallitusliitosta eronnut marxilainen JVP-puolue ja buddhalaiset vastustavat sopimusta "terroristien" kanssa. INTIASSA on kahden viikon helleaalto tappanut yhteensä yli 300 ihmistä. Viime päivinä monsuunisateet ovat paikoin helpottaneet tilannetta. PAKISTANISSA on jo yli sata ihmistä kuollut kuumuuteen. Lämpötila on noussut paikoin 50 asteeseen. Maan pääkaupungissakin Islamabadissa lämpö nousi ennätykselliseen 46 asteeseen. Helle jatkunee lähipäivät. KAAKKOIS-TURKISSA ovat armeija ja Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n kapinalliset ottaneet yhteen. Taistelussa on kuollut ainakin viisi PKK:n jäsentä ja yksi sotilas. Osapuolten yhteenotot ovat lisääntyneet viime kuukausina, ja tilanteen on pelättu kärjistyvät yhtä pahaksi kuin 1980- ja 1990-luvuilla. ETIOPIA on vapauttanut 2 665 viime viikkoina vangituista yli 3 000 mielenosoittajasta. Loput vangitut päästetään vapaaksi tai vangitaan tarkempien tutkimusten jälkeen, poliisi kertoo.

KREIKAN suuret työväenliikkeet ovat ryhtyneet vuorokauden mittaiseen suurlakkoon hallituksen suunnittelemien talousuudistusten takia. Suurin osa julkisesta liikenteestä ja palveluista on pysähtynyt. Pankkityöläiset jatkavat omaa lakkoaan jo neljättä viikkoa.

SUDANIN sotakoneet ovat pommittaneet maan itäosan kapinallisia toista päivää peräkkäin. Kapinalliset vaativat hallitukselta varoja maan itäosaan. Tarkkailijat pelkäävät, että Itä-Sudanin kiistoista kehittyy Darfurin jälkeen seuraava konflikti Sudaniin.

BRITANNIASSA on täytetty viimeinenkin yhä avoinna ollut parlamenttipaikka. Sen vei konservatiivien Patrick Cormack. Staffordshiren eteläisessä vaalipiirissä äänestystä lykättiin toukokuulta liberaalidemokraattien ehdokkaan äkillisen kuoleman vuoksi.