1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ulkomaat lyhyetsi 4.7.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

MAURITIUKSELLA opposition Sosiaalinen liittouma on voittanut parlamenttivaalit. Pääministeri Paul Berenger on jo myöntänyt vaalitappion. Mauritius on noin 1,2 miljoonan asukkaan saarivaltio Intian valtameressä.

YK on keskeyttänyt ruoka-avustukset SOMALIAAN ainakin siihen asti, kunnes maahan avustuslastia kuljettanut laiva miehistöineen on vapautettu. Viikko sitten aluksen kaapanneet rikolliset vaativat 500 000 dollarin lunnaita.

Sotilaat ovat taas riehuneet KONGON DEMOKRAATTISESSA TASAVALLASSA. Ainakin 6 ihmistä on saanut surmansa. Sotilaat raivostuivat siitä, että yksi heistä oli ammuttu jäätyään kiinni varastamisesta. Riehujat ovat entisiä kapinallisia, jotka liittyivät armeijaan vuoden 2003 rauhansopimuksessa.

Skotlannissa MIELENOSOITTAJAT ovat saartaneet Faslanen sukellusvenetukikohdan. Ydinvoimaa ja sotaa vastaan suunnatun protestin järjestäjien mukaan mielenosoittajia on yli 2 000. Poliisi arvioi lukumäärän liikkuvan 600:n ja 700:n välillä. Skotlannin isännöimä G8-maiden kokous alkaa keskiviikkona Gleneaglesissa.

AFGANISTANIN viranomaisten mukaan USA:n viime viikon ilmaiskussa kuoli ainakin 17 siviiliä. Ihmisten kerrotaan kuolleen USA:n koneiden pommitettua epäiltyjä militanttien piilopaikkoja Chincalin kylässä. Armeija on myöntänyt iskun tappaneen siviilejä, mutta uhrien lukumäärä on epäselvä.

RUOTSIN KRISTILLISDEMOKRAATIT haluaisivat antaa koululaisille mahdollisuuden käyttää koulupukua. Puolueen puheenjohtajan Göran Hägglundin mukaan pukujen avulla voitaisiin vähentää kiusaamista ja edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Toisen maailmansodan aikainen MAAMIINA räjähti sunnuntaina lähellä Volgogradin kaupunkia Venäjällä. Räjähdyksessä kuoli kaksi ihmistäm, jotka olivat löytäneet miinan pellolta ja alkaneet tutkia sitä.

Kaksi IRAKILAISTA, USA:n miehitystä vastustavaa ryhmää, on nimennyt ensi kertaa yhteisen tiedottajan, islamistilaisella verkkosivulla kerrottiin. Nimitetyn Ibrahim Joussef al-Shammarin edustamilla Irakin islamilainen armeija- ja Mujahedinien armeija -nimisillä ryhmillä kerrotaan olevan yhteyksiä Irakia Saddamin aikana hallinneeseen Baath-puolueeseen.

Lue seuraavaksi