1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

G8-johtajat tuomitsevat terroriteot

G8-kokous on siirtänyt ilmastonmuutosta koskevan julkilausuman ja toimintasuunnitelman julkaisua perjantaille. Lontoon pommi-iskujen takia. Skotlannin Gleneaglesiin kokoontuneet rikkaiden maiden johtajat tuomitsivat iskut barbaarisina. G8-johtajat vannoivat yhdessä voittavansa terrorismin.

Britannian ulkoministeri Jack Straw korvasi kokouksessa väliaikaisesti pääministeri Tony Blairin, joka matkusti iltapäivällä Lontooseen.

Huippukokouksen oli torstaina tarkoitus pureutua ympäristökysymyksiin ja maailman talouden tilanteeseen. Maiden johtajat pyrkivät myös ilmastonmuutosta koskevaan sopimukseen.

Myös Kiinan, Intian, Meksikon, Brasilian ja Etelä-Afrikan johtajat osallistuvat keskusteluun.

Useiden maiden odotetaan ajavan kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä. USA on ilmoittanut, ettei se aio ratifioida päästöjä rajoittavaa Kioton sopimusta.

Saksalaislähteen mukaan huippukokous olisi päässyt yhteisymmärrykseen ilmastonmuutoksen hillitsemisestä. Julkilausumaan olisi tulossa teksti, jossa maat lupaavat vähentää päästöjä. Tekstissä mainittaisiin myös Kioton sopimus, mutta ei tarkkoja lukuja.

Muita kokousteemoja ovat Afrikan maiden velkojen anteeksianto sekä maailman taloudellinen tila.

Uusia mielenosoituksia odotetaan Poliisi on varautunut uusiin mielenosoituksiin eri puolilla Skotlantia, ja kokous pidetäänkin tiukkojen turvatoimien vallitessa: kokousrauhaa turvaamaan on komennettu yli 10 000 poliisia.

Keskiviikkona poliisi pysäytti kokouspaikkaa kohti marssineiden mielenosoittajien matkan useaksi tunniksi, kun joukko protestoijia oli yrittänyt tukkia tien kokouspaikalle.

Poliisin ja mielenosoittajien yhteenotossa loukkaantui kymmenisen poliisia ja noin 60 mielenosoittajaa pidätettiin.