1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

UM selvittää suomalaisten tilannetta Lontoossa

Suomen ulkoministeriö selvittää, onko Lontoon pommi-iskuissa mahdollisesti suomalaisuhreja. Käytännössä asiaa hoitaa Suomen Lontoon suurlähetystö. Toistaiseksi tiedossa ei ole, että Lontoossa asuvat tai siellä vierailevat suomalaiset olisivat vahingoittuneet iskuissa.

Lontoossa arvioidaan olevan satoja jollei tuhansia suomalaisia. Ulkoministeriöstä kerrotaan, että omaisia voi yrittää tavoittaa tekstiviestein, mutta niihin ei välttämättä pysty vastaamaan, sillä Lontoon puhelinkapasiteetista on ollut iskujen jälkeen käytössä vain noin viidennes.

UM on avannut puhelinlinjoja omaisten tiedusteluja varten numeroon 0800 04444. Torstaina kello 19.30:een mennessä puheluita oli tullut reilusti yli 300, mutta ruuhkautumisilta on vältytty.

Myös ministeriön Internet-sivuille ( www.formin.fi (siirryt toiseen palveluun)) on julkaistu sähköinen lomake, jolla voi ilmoittaa kadonneista omaisista. Viittomakieliset voivat puolestaan lähettää tiedusteluitaan sähköpostiosoitteeseen vko-12@formin.fi (siirryt toiseen palveluun) . Suomalaisten tilannetta voi kysellä myös suoraan Suomen Lontoon suurlähetystöstä, jonka puhelinnumero on +44 2078 386 200. Ulkoministeriö kehottaa torstaina päivittämässään Britannian matkailutiedotteessa suomalaisia välttämään tarpeetonta liikkumista Lontoon keskustassa ja liikenteen solmukohdissa toistaiseksi. Helsinki-Vantaan lentoaseman tuloaulaan on avattu kriisikeskus Lontoosta saapuvia matkustajia varten. Pisteessä tarjotaan kriisiapua ihmisille, jotka ovat järkyttyneet pommi-iskujen vuoksi. Tarvittaessa paikalle saadaan myös lääkintäapua. Suomesta surunvalitteluja Britanniaan Tasavallan presidentti Tarja Halonen on lähettänyt surunvalittelunsa Britannian kuningatar Elisabeth II:lle Lontoon pommiräjähdysten johdosta. Halosen mukaan suomalaiset ovat järkyttyneinä ja syvästi surullisina vastaanottaneet tiedon Lontoossa tapahtuneista pommiräjähdyksistä. Presidentin mukaan räjähdyksissä menetettiin arvokkaita ihmishenkiä ja useat loukkaantuivat vakavasti. Halonen esitti surunvalittelunsa omasta ja Suomen kansan puolesta kaikille niille, joita tragedia on koskettanut. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on puolestaan välittänyt surunvalittelunsa Britannian pääministerille Tony Blairille. Hän vakuutti samalla Suomen solidaarisuutta Britanniaa kohtaan. Myös mm. eduskunnan suuri valiokunta ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ovat välittäneet surunvalittelunsa Britanniaan. Hallitusta informoitiin tilanteesta Suomen hallitus sai Lontoon tapahtumista selvityksen torstai-iltapäivän istunnossaan. Valtioneuvoston valmiusyksikön tilannekuvakoordinaattori informoi hallitusta tilanteesta. Lomailevan pääministeri Vanhasen sijaisena toimiva valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd.) sanoi, ettei Suomi ainakaan toistaiseksi suunnittele valmiustilansa nostamista Lontoon iskujen vuoksi. Kalliomäen mukaan Vanhanen on valmis palaamaan lomaltaan, jos tilanne niin vaatii. Supo odottaa yhä lisätietoja Suojelupoliisi odottaa edelleen lisätietoja Lontoon tapahtumista. Supon turvallisuuspäällikkö Paavo Selin kertoi, että tilanteen selkiytyessä Britannian viranomaiset välittävät tietojaan myös Suomeen. Tilannekuva oli Selinin mukaan edelleen illansuussa epäselvä, eikä turvallisuustason nostaminen esimerkiksi maamme lentoasemilla ollut näköpiirissä. Supolla ei ole viitteitä siitä, että Lontoon räjähdykset liittyisivät muitakin maita koskevaan uhkakuvaan. Turvallisuustason nostamiseen on kaikesta huolimatta varauduttu. Pihlakoski: Ei vaikutusta MM-kisoihin

Lontoon pommiräjähdyksillä ei uskota olevan suoraa vaikutusta Helsingissä 6. - 14. elokuuta järjestettävien yleisurheilun MM-kisojen turvallisuusjärjestelyihin. Kilpailujen järjestelytoimikunnan toimitusjohtaja Antti Pihlakoski sanoi, että turvallisuuteen on jo nyt panostettu eikä mitään jää sattuman varaan.

Pihlakoski muistutti, että yhtenä syynä Suomen kisaisännyyteen oli maamme turvallisuus. Hän lupasi silti, että turvajärjestelyt ovat laajemmat kuin missään aiemmassa urheilutapahtumassa.

Kansainvälinen olympiakomitea puolestaan arvioi, ettei Lontoon iskuilla ja sen keskiviikkona saamalla olympiaisännyydellä vuonna 2012 ole mitään tekemistä toistensa kanssa eikä Lontoon kisaisännyys ole näin ollen lainkaan vaarassa.