1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Poliisi: Lontoon iskuissa kuolleita yli 50

Britannian poliisin mukaan Lontoon torstaisissa pommi-iskuissa on kuollut yli 50 ihmistä ja 700 ihmistä on loukkaantunut. Suomalaisia ei tiedetä olevan uhrien joukossa. Lontoon metroon ja bussiin suunnattujen iskujen tekijöitä etsitään yhä kiivaasti. Poliisi jatkaa myös uhrien kansallisuuden varmistamista.

Viimeisimmät uhriluvut vahvisti perjantaina alkuiltapäivästä Suomen aikaa Lontoon poliisikomentaja Ian Blair. Viranomaiset eivät usko, että kuolonuhrien määrä nousisi kolminumeroiseksi.

Myöhemmin iltapäivällä kerrottiin myös, että bussissa sattuneessa räjähdyksessä sai surmansa 13 ihmistä. Kaikkien uhrien ruumiit on noudettu räjähdyspaikalta.

Uhrien kokonaismäärä saattaa vielä kasvaa, sillä pelastustyöntekijöillä on ollut vaikeuksia päästä yhden tuhoutuneen metrovaunun luokse King's Crossin ja Russel Squaren asemien välillä. Työtä on hidastanut se, että metrotunnelin pelätään olevan romahtamisvaarassa.

Toistaiseksi ei pidätyksiä Poliisi jatkaa ponnistelujaan iskun tekijöiden jäljittämiseksi. Tutkinnan tärkeimmät osa-alueet ovat pommimateriaalin ja räjähdyspaikkojen tutkiminen, valvontakameroiden nappaamat kuvat, matkapuhelintiedot sekä tärkeimpänä silminnäkijöiden haastattelut. Silminnäkijöitä räjähdyksillä on runsaasti. Matkapuhelintiedot auttoivat muun muassa yli vuoden takaisten Madridin junapommi-iskujen tekijöiden löytämisessä. Lontoossa tutkijat eivät ole ainakaan vielä ilmoittaneet tehneensä tutkinnassa pikaisia läpimurtoja. Poliisi ei ole myöskään toistaiseksi tehnyt pidätyksiä, kertoi Lontoon poliisijohtaja Blair perjantaina alkuillasta. Poliisin mukaan toistaiseksi voidaan sanoa varmasti vain, että iskuilla oli useampi kuin yksi tekijä. Tämä on selvää räjähdysten ajoituksen ja sijainnin perusteella. Sitä ei tiedetä, pakoilevatko tekijät Britanniassa vai ulkomailla, vai ovatko he mahdollisesti kuolleet. Aiemmin poliisista kerrottiin, että mikään ei vielä viittaa siihen, että pommihyökkäykset olisi toteutettu itsemurhaiskuina, joskaan sitä ei myöskään suljeta pois. Kunkin pommin uskotaan sisältäneen alle 4,5 kiloa räjähdysainetta, joten ne on todennäköisesti voitu kantaa paikalle esimerkiksi selkärepussa, poliisista arvioidaan alustavasti. Al-Qaida-viestiä tutkitaan Britannian poliisi tutkii niin ikään yhä torstaina saatua viestiä, jossa al-Qaidaa lähellä oleva ryhmittymä ilmoittautui iskun tekijäksi. Järjestö on uhannut iskulla myös muita Irakiin joukkoja lähettäneitä maita. Poliisi totesi perjantain tiedotustilaisuudessa, että pommi-iskuissa oli selviä viitteitä, jotka antaisivat olettaa al-Qaidan olevan niiden taustalla. Myös Britannian ulkoministeri Jack Straw arvioi torstai-iltana, että hyökkäyksestä löytyvät kaikki al-Qaidan tunnusmerkit. Sisäministeri Charles Clarken mukaan ryhmän viesti otetaan vakavasti, mutta mitään vaihtoehtoja ei ole vielä suljettu pois. Räjähdyksiä oli kolmessa metrojunassa kaupungin keskustassa. Lisäksi kaksikerroksinen linja-auto räjähti. Australia aikoo lähettää Lontooseen ryhmän pommi-iskuihin ja terrorismin vastaiseen työhön erikoistuneita poliiseja auttamaan paikallisia syyllisten etsinnässä. Liikenne osin normalisoitumassa perjantaina

Lontoon julkinen liikenne alkoi perjantaiaamuna palautua normaalitilaan.

Poliisi on kuitenkin kehottanut ihmisiä välttämään liikkumista Lontoon ydinkeskustassa ja mm. harkitsemaan työpäivän jättämistä väliin. Osa kouluista pidettiin perjantaina suljettuina.

Myös metroliikenne alkoi aamulla osalla 12 linjasta. Räjähdyksessä kärsineet linjat eli Circle line ja Hammersmith & City line pysyvät kiinni. Näiden lisäksi kolmella linjalla on vähennetty liikennettä.

Bussiliikenteessä on vielä katkoksia räjähdyspaikkojen lähistöllä.

Torstaina Lontoon kadut täyttyivät, kun julkisen liikenteen pysähdyttyä ihmiset joutuivat kävelemään töistä kotiin. Lontoon metroa käyttää päivittäin noin kolme miljoonaa ihmistä.

Lontoon lentokenttien uskotaan toimivan normaalisti, mutta matkustajia pyydetään varautumaan mahdollisiin viivytyksiin tiukennettujen turvatarkastusten vuoksi.