1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pommi-iskujen tutkimukset jatkuvat Lontoossa

Britannian poliisi on jatkanut torstaisten pommi-iskujen tekijöiden selvittämistä. Ainakin 50 ihmistä surmanneiden terrori-iskujen tutkintaa kuvataan Britannian historian suurimmaksi poliisioperaatioksi.

Brittipoliisien avuksi on tulossa espanjalainen erikoisryhmä, joka selvitti yli vuosi sitten Madridissa sattunutta pommi-iskua.

Tutkijat yrittävät selvittää, mitä räjähdysainetta iskuissa käytettiin ja miten pommit oli ajastettu räjähtämään.

Lauantaina poliisi kertoi tiedotustilaisuudessaan, että metrossa räjähtäneet kolme pommia laukaistiin vain sekuntien sisällä toisistaan, mikä viittaisi ajastimien käyttöön. Aiemmin luultiin, että räjähdysten välillä oli 25 minuuttia.

Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että pommien räjähdysaine ei ollut kotitekoista. Sen tarkemmasta laadusta ei ole kuitenkaan vielä varmuutta.

Poliisin mukaan pelastustyöntekijöillä on myös ollut suuria vaikeuksia viimeisten räjähdyksissä menehtyneiden ihmisten ruumiiden noutamisessa yhdestä tuhoutuneesta metrovaunusta Russel Squaren aseman lähellä.

Työtä vaikeuttavat kuumuus, pöly ja muut hankalat olosuhteet.

Yhtään viranomaisten hallussa olevaa ruumista ei ole vielä tunnistettu. Poliisin mukaan työ on hidasta, koska monet ruumiit ovat tuhoutuneet vaikeasti tunnistettaviksi.

Iskuissa kuolleiksi on julistettu 49 ihmistä, kateissa oleviksi on ilmoitettu 25.

Haavoittuneita on noin 700, joista 350 vammat vaativat sairaalahoitoa. Osa uhreista vahingoittui erittäin vakavasti.

Tekijä yhä haussa

Iskujen tekijästä tai tekijöistä ei ole vielä mitään varmuutta. Uudet iskut ovat poliisin mukaan yhä mahdollsia.

Poliisi ei ole nimennyt julkisuudessa yhtään epäiltyä, mutta brittilehdistön mukaan tutkimukset keskittyvät radikaaliin marokkolaisryhmään.

Ryhmän epäillään olleen toukokuussa vuonna 2003 Casablancassa tehdyn terrori-iskun takana. Lehtitietojen mukaan Britannian poliisi etsii marokkolaista Mohammed al Garbuzia, joka on asunut jo 16 vuotta Lontoossa. 45-vuotiaan al Garbuzin sanotaan olevan ryhmän johtaja.

Daily Mail ja Independent-lehtien mukaan Britannian poliisi on pyytänyt eurooppalaisia tiedustelupalveluja selvittämään al Garbuzin olinpaikkaa.

Britanniassa järjestettiin myöhään perjantaina pääministeri Tony Blairin johdolla kriisikokous, jossa puitiin Lontoon torstaisia pommi-iskuja. Kokous kutsuttiin koolle heti sen jälkeen, kun Blair palasi Lontooseen Skotlannissa päättyneestä G8-maiden huippukokouksesta.

Kriisikokoukseen osallistui tärkeimpiä ministereitä ja virkamiehiä, kerrotaan pääministerin kansliasta. Neuvottelujen sisältöä ei kuitenkaan paljastettu. Blair tapasi hallituksen hätätilakomitean jäseniä jo torstaina, tehdessään pikavierailun Lontooseen.

AFP, Reuters, AP