1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Iskujen tutkinta jatkuu Lontoossa

Britannian poliisi on pidättänyt kolme ihmistä Lontoon Heathrow'n lentokentällä maan terrorismin vastaisten lakien nojalla.

Poliisi ei kuitenkaan myönnä, että pidätykset liittyisivät suoraan Lontoon terrori-iskujen tutkintaan. Tällaisen yhteyden vetämisen todetaan olevan "pelkkää spekulaatiota". Henkilöt ovat yhä pidätettyinä.

Pidätykset ovat kuitenkin ensimmäiset, joita Britanniassa on tehty terrorismiin liittyen torstaina sattuneiden iskujen jälkeen.

Tähän mennessä tutkijat eivät ole kertoneet tehneensä suuria läpimurtoja iskujen tekijöiden jäljittämisessä. Sunnuntaina poliisi pyysi kansalaisilta apua mahdollisten videonauhoitusten ja valokuvien muodossa.

Toistaiseksi lontoolaiset ovat ottaneet poliisiin ahkerasti yhteyttä vihjeiden antamiseksi. Tarkoitusta varten perustettuun puhelinnumeroon on tullut jo noin 1 700 puhelinsoittoa asian tiimoilta.

Samaan aikaan kun terrori-iskun tekijöiden jäljittäminen on jatkunut kiivaana, varoitti keskusrikospoliisin entinen päällikkö John Stevens sunnuntaina lehtikolumnissaan, että tekijät ovat luultavasti brittejä.

Stevens sanoi News of the World -lehdessä, että maassa on todennäköisesti lukuisia ihmisiä, jotka voisivat osallistua tällaisiin tekoihin. Hän toteaa kuulleensa kommentteja, että pommien räjäyttäjät olisivat tulleet ulkomailta, mutta tyrmää tällaiset arviot toiveajatteluksi.

Tutkimuksia on jatkettu siitä olettamuksesta, että iskun tekijät ovat edelleen elossa ja Britannian maaperällä. Metropommit räjähtivät miltei samanaikaisesti, mikä viittaa ajastinten käyttöön. Kyseessä eivät siis olisi itsemurhaiskut.

Lontoon iskuissa kuolleiden vahvistettu määrä on poliisin mukaan yhä 49. Sen odotetaan nousevan kuitenkin yli 50:n, sillä Russel Squaren metroaseman lähellä olevasta tuhoutuneesta metrovaunusta etsitään yhä menehtyneiden ruumiita.

AFP, AP