1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Britannia aikoo uusia terrorilakejaan

Pääministeri Tony Blairin mukaan Britannian hallitus aloittaa neuvottelut uusien terrorilakien säätämisestä lähiviikkoina.

Parlamentissa puhunut Blair sanoi hallituksen etsivän keinoja, joilla Britannia voisi estää terrorismiin yllyttäjien saapumisen maahan. Tarkoituksena on myös pohtia, miten vihanlietsojia saataisiin helpommin karkotettua.

Blair kehotti brittejä rauhallisuuteen ja tuomitsi samalla muslimeihin kohdistuneet vihanpurkaukset. Blair toivoi vuoropuhelua maan muslimiyhteisön kanssa keinoista, joilla voitaisiin puuttua "islaminuskoa vääristäviin myrkyllisiin väärintulkintoihin".

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan ainakin kolme neljästä Lontoon torstaisten pommi-iskujen tekijöistä oli pakistanilaistaustaisia brittejä.

Tiedot kävivät ilmi, kun poliisi löysi tiistaisissa etsinnöissään Leedsissä ja Lutonissa viitteitä pommeista. Samalla poliisi pidätti yhden henkilön, joka on yhden iskuista epäillyn sukulainen.

Tekoja epäillään itsemurhaiskuiksi

Myös epäilyt pommiräjähdysten toteuttamisesta itsemurhaiskuina vahvistuvat. Poliisi vahvisti jo tiistaina, että ainakin yhden iskun tekijä kuoli räjähdyksessä.

BBC:n lainaamien turvallisuuslähteiden mukaan on todennäköistä, että ainakin kolme tekijää sai surmansa iskuissa. Neljännen kohtalo on epäselvä.

Iskujen tekijöiksi epäilty nelikko oli kuvattu 20 minuuttia ennen pommi-iskujen alkua King's Crossin asemalla Lontoossa. Epäillyt olivat 19 - 30-vuotiaita. Epäiltyjen omaisuutta on löytynyt pommi-iskupaikoilta.

Times-lehden mukaan iskuissa käytetyt pommit rakensi todennäköisesti sama henkilö. Lehden mukaan poliisi olisi löytänyt kaikilta räjähdyspaikoilta samankaltaisia pomminkappaleita, mikä viittaa yhteen tekijään.

Poliisi pyrkii nyt selvittämään neljännen epäillyn kohtaloa, iskun mahdollisia taustavoimia sekä räjähteiden alkuperää. Räjähteitä löytyi tiistaina poliisin etsinnöissä Leedsissä sekä Lutonin rautatieasemalle pysäköidystä autosta.

Lontoon pommi-iskuissa kuoli tuoreimpien tietojen mukaan 52 ja haavoittui yli 700 ihmistä. Kuolleista 11 on tähän mennessä tunnistettu. Haavoittuneista yli 50 on yhä sairaalahoidossa.

EU-ministerit pohtivat Lontoon iskuja

EU:n oikeus- ja sisäministerit ovat sopineet kiirehtivänsä tiedon keruuta ja vaihtoa unionin jäsenmaiden välillä Lontoon terrori-iskujen seurauksena. Ministerit keskustelivat terrorismin torjunnasta keskiviikkona Brysselissä pidetyssä hätäkokouksessa.

Britannia on kiirehtinyt myös sääntöjä, joilla teleoperaattorit pakotettaisiin säilyttämään teleliikennetietoja vähintään yhden vuoden ajan. Teletunnistetietojen tallentamisesta yritetään päästä sopuun jo lokakuussa.

Suomea kokouksessa edusti sisäministeri Kari Rajamäki (sd.), joka on vedonnut maltillisemman ratkaisun puolesta. Suomi suhtautuu tietojen säilyttämiseen varauksellisesti lähinnä sen aiheuttamien kulujen vuoksi.

Lisäksi Britannia haluaisi muun muassa nopeuttaa sormenjälkien keräämistä viisuminhakijoilta sekä jäädyttää aikaisempaa tehokkaammin terroristien varoja.

Mikään hankkeista ei ole EU:ssa täysin uusi, vaan pikemminkin on kyse siitä, että niiden käytäntöönpanoa pyritään vauhdittamaan.

Italiassa laaja operaatio terrorismia vastaan

Italian poliisi aloitti keskiviikkona laajan terrorisminvastaisen operaation. Eri puolilla maata on tehty lukuisia ratsioita, joiden yhteydessä on pidätetty kuulusteltavaksi yli 170 ihmistä.

Italian hallitus ilmoitti tiistaina erityistoimista terrori-iskujen uhan torjumiseksi. Sisäministeri Giuseppe Pisanun mukaan turvatoimia tehostetaan satamissa ja julkisissa liikennevälineissä. Lisäksi matkapuhelinten ja Internetin valvontaa tehostetaan.

Pisanun mukaan suoria todisteita välittömästä isku-uhasta ei ole, mutta Madridin ja Lontoon iskujen jälkeen on todettava, että terrorismi kolkuttaa myös Italian ovilla.