1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Britannian poliisilta kuva iskujen tekijöistä

Britannian poliisi julkisti lauantai-iltana valvontakameran ottaman kuvan Lontoon pommi-iskujen tekijöistä. Kuva neljästä miehestä otettiin aamulla 7. heinäkuuta Lutonin juna-asemalla. Samalla poliisi vahvisti koko nelikon henkilöllisyydet.

Iskut tekivät Mohammed Sidique Khan, 30, Germaine Lindsay, 19, Hasib Hussain, 18, ja Shahzad Tanweer, 22.

Britanniassa 22 johtavaa muslimia on yhteisessä julkilausumassaan tuominnut Lontoon viimeviikkoiset pommi-iskut. Lontoossa islamilaisessa kulttuurikeskuksessa perjantaina tavanneet muslimijohtajat ja -oppineet sanoivat, ettei iskuille ole mitään perusteita ja ne ovat islaminvastaisia.

Tällaisten iskujen tekijöitä ei pitäisi missään nimessä pitää marttyyreinä, ja sekä muslimien että ei-muslimien pitäisi auttaa iskujen takana olevien paljastamisessa, he totesivat.

Konkreettisia toimia vaaditaan

Aiemmin perjantaina Leedsissä vieraillut Britannian muslimineuvoston johtaja Iqbal Sacranie vaati konkreettisia toimia sen varmistamiseksi, etteivät tällaiset teot enää toistu.

Lontoon poliisijohtaja Ian Blair vaati perjantaina Britannian muslimiyhteisöä osallistumaan nykyistä aktiivisemmin terrorismin vastaiseen taisteluun.

Yhdysvalloissa muslimijärjestö CAIR eli Amerikkalais-islamilaisten suhteiden neuvosto on aloittanut terrorismin tuomitsevan televisiokampanjan. Kampanjassa korostetaan, että muslimien pitäisi yksiselitteisesti torjua terroristien pyrkimykset naamioida rikoksensa uskonnolliseksi hurskaudeksi.

Terroriteot ovat Koraanin oppien vastaisia eikä islam ole vihan ja väkivallan vaan rauhan ja oikeudenmukaisuuden uskonto, televisiomainos toteaa.

Egyptiläisepäillyn kuulustelu jatkuu

Egyptissä on jatkettu sen selvittämistä, onko Kairossa pidätetyllä egyptiläisellä kemistillä yhteyksiä Lontoon iskuihin. Häntä on epäilty pommien rakentajaksi, mutta mies itse kiistää osallisuuden iskuihin.

Mies on asunut Britanniassa Leedsissä, jossa asui myös kolme pommi-iskujen neljästä tekijästä. Egyptiläinen lähti Britanniasta viikko ennen iskuja. Hän sanoo lähteneensä kotimaahansa lomalle ja aikoneensa palata Britanniaan.

Egyptiläisen lehtitiedon mukaan maan sisäministeri on sanonut, ettei pidätetyllä ole yhteyksiä terroristiverkosto al-Qaidaan. Britannian poliisi uskoo iskujen olevan kytköksissä al-Qaidaan.

Nimettömänä pysyttelevä egyptiläisviranomainen sanoo, että Britannia haluaisi Egyptin luovuttavan miehen Britanniaan, mutta Egypti haluaa vielä selvittää, onko miestä vastaan tarpeeksi todisteita. Virallisesti osapuolet eivät ole asiaa kommentoineet.

Britannian ja Egyptin lisäksi pommi-iskujen tutkinta ulottuu ainakin Pakistaniin. Itsemurhaiskujen tekijöiksi epäillyistä neljästä miehestä kolme on pakistanilaistaustaisia brittejä ja heistä yksi on vieraillut Pakistanissa vuosina 2003 ja 2004.

Pakistan tutkii nyt, oliko mies yhteydessä paikallisiin äärijärjestöihin. Poliisi on pidättänyt ainakin kuusi ihmistä, joita epäillään yhteyksistä brittimieheen.

Reuters, BBC, AFP, AP, YLE24