Rauhoitetut eläimet lasketaan euroina

Ympäristöministeriö on vahvistanut rauhoitetuille eläinlajeille ohjeelliset euroarvot. Tarkkoja arvoja käytetään tuomittaessa eläimiin kohdistuvia rikoksia ja ympäristörikkomuksia.

luonto

Lajien arvo perustuu niiden uhanalaisuuteen, suojelun tarpeeseen, kannan kokoon sekä uusiutumistiheyteen.

Arvokkain eläinlajeista on saimaannorppa, jonka euromääräinen arvo on 9 755 euroa. Lajilistan arvokkaimpia lintuja ovat merikotka ja kiljukotka, joiden arvot ovat vastaavasti 7 400 euroa ja 6 728 euroa. Selkeän euromääräisen arvon uskotaan lisäävän myös lajien arvostusta. Ympäristöministeriö päivittää tällä hetkellä uhanalaisten ja rauhoitettujen eläinlajien luetteloaan. Muutokset eivät koske nisäkkäitä, mutta uhanalaisten lintujen joukkoon aiotaan lisätä lapinsirri ja kirjokerttu. Sen sijaan Suomen elpynyt tuulihaukkakanta on tarkoitus poistaa luettelosta. Luonnonsuojelurikoksista useita tuomioita Käräjäoikeudet ovat viime vuosina antaneet useita tuomioita luonnonsuojelurikoksista, jotka ovat kohdistuneet uhanalaisiin tai rauhoitettuihin eläimiin. Jokaista linnun ampunutta tai lintujen pesiä tuhonnutta tuskin saadaan tuomiolle, mutta ammattimaista kauppaa rauhoitetuilla eläimillä käyvät joutunevat kiinni ennemmin tai myöhemmin. Viime kesänä iisalmelaisen riista-alan yrittäjän pakastimesta löytyi noin 500 rauhoitettua lintua, muiden joukossa pöllöjä, tarhakurmitsoja ja laulujoutsen. Mies tuomittiin korvaamaan valtiolle 24 373 euroa.

Suomen tulli on saanut kiinni useita munarosvoja, jotka pyrkivät rikastumaan myymällä salakuljettamansa uhanalaisten ja rauhoitettujen lintujen munat ulkomailla.

Luonnonvaraisten eläimien ja kasvien laitonta kauppaa valvotaan kansainvälisellä Cites-sopimuksella. EU-maiden omat rajoitukset ovat vielä kyseistä sopimustakin tiukemmat.

Luonnonsuojelulaki ei kuitenkaan ulotu rauhoittamattomiin lajeihin, riistaeläimiin eikä kalalajeihin, joilla on taloudellista arvoa.

Lähteet: STT