1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

"Irakin sota lisännyt Britannian terroriuhkaa"

Britannian hallituksen tuki Yhdysvalloille altistaa maan terrori-iskuille, kaksi arvostettua asiantuntijaryhmää raportoi maanantaina.

Britannian ja Yhdysvaltain suhteet ja osallistuminen Irakin sekä Afganistanin sotiin ovat lisänneet Britanniaan kohdistuvien terrori-iskujen todennäköisyyttä, raportti sanoo.

Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvaltain matkalaisena kulkeminen on maksanut sotilaiden henkiä, sotilaskuluja ja aiheuttanut vahinkoa terrorisminvastaiselle työlle.

Suurimpana ongelmana raportissa näyttäytyy se tosiasia, ettei Britannia ole Yhdysvaltain kumppanina tasaveroinen. Britannia on Yhdysvaltain tärkein kumppani terrorisminvastaisessa sodassa.

Raportin laativat yhdessä The Royal Institute of International Affairs ja Economic and Social Research Council.

Irak kasvualusta terrorismille Raportissa todetaan, että Irakin sota on antanut al-Qaida -verkostolle tilaisuuden lietsoa propagandaa, kerätä varoja sekä värvätä riveihinsä uusia terroristeja. Britannian ulkoministeri Jack Straw kiirehti kommentoimaan raporttia. Hänen mielestään Irakin sotaa ei voi syyttää terrorismin lietsomisesta, sillä terrori-iskuja tapahtuu joka puolella maailmaa. Straw viittasi puheessaan viime viikonlopun terrori-iskuun Turkissa, joka ei ole tukenut Irakin sotaa. Puolustusministeri John Reid sanoi, etteivät terroristit katoa karkuun juoksemalla. Britannian hallitus on aiemminkin kiistänyt Lontoon 7.7. pommi-iskujen yhteyden Irakin sotaan. Hallitus keskustelee terrorilakien tiukennuksesta

Hallitus aloitti maanantaina neuvottelut opposition kanssa terrorilakien tiukentamisesta. Uusien lakien uskotaan tulevan voimaan vuoden lopussa.

Harkinnassa on muun muassa epäsuoran terroriin yllytyksen kriminalisointi kuten itsemurhapommittajien ylistäminen saarnoissa.

Sisäministeri Charles Clarke kertoi maanantaisen neuvonpidon jälkeen ppositiopuolueista tulevien neuvottelukumppaniensa olevan samoilla linjoilla lain uudistamisesta.