1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Terrorismilaista sopu Britanniassa

Britannian hallitus ja suurimmat oppositiopuolueet ovat päässeet sopuun terrorismin vastaisesta lakiesityksestä.

Parlamentin käsiteltäväksi lokakuussa menevä lakiesitys keskittyy tekemään terrori-iskuja edeltävät valmistelut rangaistaviksi.

Uusi laki kieltäisi muun muassa epäsuoran yllyttämisen terrorismiin, kuten itsemurhaiskijöiden ylistäminen saarnoissa. Myös pomminvalmistusohjeiden hankkiminen olisi laitonta.

Lailla puututtaisiin lisäksi terroristikoulutuksen antamiseen Britanniassa ja muualla.

Sisäministeri Charles Clarke uskoo lain menevän läpi parlamentissa. Hänen mukaansa hallitus on tarpeen tullen valmis tiukentamaan lakeja enemmänkin.

Pakistanin viranomaiset ovat pidättäneet useissa ratsioissa kaikkiaan 25 ihmistä, joiden osallisuutta Lontoon terrori-iskuihin tutkitaan.

Egyptin hallitus puolestaan ilmoitti tänään, ettei Kairossa pidätettyä egyptiläiskemistiä epäillä osallisuudesta Lontoon pommi-iskuihin.

Miestä on epäilty pommien rakentajaksi, mutta hän on kiistänyt osallisuutensa iskuihin. Mies on asunut Britannian Leedsissä, ja hän lähti maasta viikko ennen iskuja. Kansa pitää Irakin sotaa osasyynä iskuihin Sanomalehti Guardianin teettämän tuoreen kyselyn mukaan kaksi kolmasosaa briteistä pitää maan osallistumista Irakin sotaan ainakin osasyynä Lontoon pommi-iskuihin. Lähes kolmannes syyttää kahden viikon takaisista tapahtumista pääministeri Tony Blairia. Guardianin kysely liittyy kahden asiantuntijaryhmän maanantaina julkaisemaan raporttiin, jonka mukaan osallistuminen Irakin ja Afganistanin sotiin on kasvattanut terrori-iskujen uhkaa Britanniassa. Britannian hallitus on kiistänyt Irakin sodan yhteyden iskuihin. AFP, BBC