1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vanhanen: Iskujen toisto hyvin huolestuttavaa

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Lontoon iskujen toistuminen on erittäin huolestuttavaa, vaikka vahingot tällä kertaa näyttäisivätkin jäävän vähäisiksi.

Tämä merkitsee hänen mukaansa sitä, että Euroopaan on tullut pitkäaikainen uhka, joka vaikuttaa kaikkiin eurooppalaisiin, myös suomalaisiin. Suomi tuomitsee hänen mukaansa jyrkästi myös uudet iskut.

- Meidän kaikkien on toimittava yhdessä ja päättäväisesti kansalaisten turvallisuuden hyväksi. Hallitus seuraa edellisten ja tämänpäiväisten iskujen selvittelyä, Vanhanen sanoi.

Neljä pienehköä räjähdystä säikäyttivät lontoolaisia torstaina. Kahden viikon takaisten tuhoisien iskujen tapaan kolme räjähdystä sattui metrossa ja yksi bussissa.

Finnair ei ole tehnyt muutoksia Lontoon lentoihinsa. Halukkaat voivat kuitenkin siirtää lähtönsä myöhempään ajankohtaan.

UM muistuttaa perusteellisista turvatoimista

Britanniaan matkustavien suomalaisten on syytä perillä varautua perusteellisiin turvatarkastuksiin ja niistä johtuviin huomattaviin viiveisiin, Suomen ulkoministeriö huomauttaa. Viranomaisten korotetun valmiuden takia matkatavaroita ei kannata jättää hetkeksikään vartioimatta turhien hälytysten välttämiseksi.

Ministeriö päivitti Britanniaa koskevan matkustustiedotteen torstaina illansuussa.

Kansainvälisen terrorismin takia turvatoimia on tiukennettu ennestään etenkin Lontoossa ja lentokentillä. UM kehottaa Britanniassa oleskelevia tai sinne aikovia seuraamaan tiedotusvälineitä, esimerkiksi BBC:n uutisia sekä muita radio- ja televisiouutisia.

Ulkoministeriö ei toistaiseksi ole ryhtynyt muihin erityistoimiin Lontoon tapahtumien vuoksi, mutta seuraa tilannetta, lehdistöneuvos Rolf Johanssonin UM:stä sanoo. Myös Supo seuraa taas Lontoon tapahtumia. STT, YLE24