Ulkomaat lyhyesti 29.7.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

TURKKI on allekirjoittanut tullisopimuksen uusien EU-maiden kanssa. Sopimusta on pidetty viimeisenä esteenä lokakuussa alkaville maan EU-jäsenyysneuvotteluille.

KAKSI YK:N TYÖNTEKIJÄÄ, jotka kidnapattiin Gazassa päivällä, on vapautettu. Turvallisuuslähteiden mukaan palestiinalaiset poliisit onnistuivat neuvottelemalla vapauttamaan kaksikon.

ESPANJASSA Madridin eteläpuolella on räjähtänyt kaksi pommia moottoritiellä. Kukaan ei loukkaantunut räjähdyksissä, vaikka ne sattuivat pahimman lomallelähtöruuhkan aikaan.Separatistijärjestö ETA oli varoittanut pommeista etukäteen baskisanomalehden toimitukseen.

RAJUMYRSKYT ovat aiheuttaneet tuhoa Britanniassa ja Ranskassa. 20 ihmistä loukkaantui Birminghamissa pyörremyrskyn riepoteltua taloja, autoja ja puita. Keski-Ranskan rajumyrskyissä puolestaan loukkaantui 14 ihmistä.

BRITANNIA aikoo kaksinkertaistaa tukensa tappavia tauteja vastaan taistelevalle GFATM-rahastolle. Uusi tukisumma on 100 miljoonaa puntaa (noin 145 miljoonaa euroa). Rahasto perustettiin vuonna 2002 rahoittamaan muun muassa aidsin hoitoa, hiv-testejä ja sairauksien tunnistamiseen ja hoitoon liittyvää koulutusta.

INTIASSA ainakin 18 ihmistä on tallautunut kuoliaaksi Nehru Nagarin hökkelikylässä Mumbaissa. Huhut padon murtumisesta synnyttivät pakokauhun, jonka seurauksena kymmeniä ihmisiä jäi toisten jalkoihin. Jo lähes 730 henkeä vaatineet rankkasateet ovat koetelleet pahiten Mumbaita ja sen lähialueita.

KYPROKSEN presidentti Tassos Papadopoulos on varoittanut käyttävänsä veto-oikeuttaan Turkin EU-jäsenyyttä vastaan, jos se ei tunnusta Kyprosta tasaveroisena kumppanina EU:ssa. Turkin EU-hankkeen ensiaskel on kauppasopimuksen allekirjoittaminen Kyproksen ja yhdeksän muun uuden EU-maan kanssa.