1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lontoon pommi-epäillyt kuulusteluissa

Britanniassa poliisi aloitti lauantaina Lontoon 21. päivän pommi-iskujen yrityksistä epäiltyjen miesten kuulustelut. Tavoitteena on selvittää muun muassa, löytyykö tekojen takaa laajempaa verkostoa.

Poliisi pidätti perjantaina Länsi-Lontoossa kaksi epäiltyä, minkä lisäksi Roomassa pidätettiin yksi mies. Epäillyn nelikon yksi jäsen oli jo aiemmin saatu kiinni Birminghamissa.

Lauantaina Lontoon poliisi kuulusteli pidättämiään miehiä, ja Italiassa käsiteltiin Roomassa pidätetyn miehen luovuttamista Britanniaan.

Luovuttamisesta ei tehty vielä mitään päätöksiä. Pidätetyn asianajaja sanoo, että mies aikoo taistella luovuttamista vastaan.

Sambian poliisi puolestaan vahvisti lauantaina, että mies, joka maassa pidätettiin runsas viikko sitten, on Britannian poliisin etsimä Haroon Aswad. Häntä epäillään yhteyksistä kuun alussa Lontoossa tehtyihin pommi-iskuihin, joissa kuoli 56 ihmistä. Sambialaisen tiedustelulähteen mukaan brittitutkijat ovat jo kuulustelleet Aswadia Sambian pääkaupungissa Lusakassa, ja hänet luovutetaan mahdollisimman pian Britanniaan. "Iskujen vaara yhä olemassa"

Britannian terrorismin vastainen poliisiyksikkö varoittaa, että uusien iskujen vaara on yhä olemassa ja kansalaisia on kehotettu olemaan tarkkavaisia. Kaikkien iskuihin jollain tapaa osallistuneiden kiinni saaminen ei ole varmaa ja vapaana saattaa olla uusien iskujen suunnittelijoita.

- Emme saa olla itsetyytyväisiä. Uhka pysyy ja se on hyvin todellinen, poliisijohtaja Peter Clarke varoitti perjantai-iltana.

Poliisilähteiden antamien tietojen mukaan Britanniassa kiinni otetut epäillyt olisi viety Lontoon Paddington Greenin asemalle, jonka turvajärjestelyt erityisen tiukat.

Britannian media riemuitsi lauantaina perjantaisten pidätysten onnistumista. The Times sanoi pidätysten tulleen helpotuksena ja kiitti operaatiota "voitoksi poliisivoimille". "Saatiin ne roistot", julisti puolestaan The Sun. Daily Express taas kutsui perjantaita "mahtavaksi päiväksi brittiläiselle oikeudelle".

Lauantaina poliisi kertoi pidättäneensä terrorilakien perusteella kaksi miestä Leicesterissä, Lontoosta pohjoiseen. Poliisi kuitenkin korosti, että toistaiseksi ei ole syytä uskoa miesten liittyvän mitenkään Lontoon iskuihin.