1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lontoossa lisätty turvatoimia

Lontoossa tuhannet poliisit partioivat torstaina julkisissa liikennevälineissä metroliikenteen palatessa lähes ennalleen heinäkuun terrori-iskujen jälkeen.

Asemia ja muita keskeisiä kohteita tarkkailee yli 6 000 poliisia ja työmatkalaisten joukossa kulkee siviiliasuisia lainvartijoita. Poliiseja on tuotu Lontooseen myös muualta maasta. Monet poliiseista ovat aseistettuja. Vahvistetun näkyvyyden tarkoituksena on osin hälventää ihmisillä olevia huolia. Brittilähteiden mukaan poliisioperaatio on tarkoitettu varotoimeksi, eikä syynä ole mikään täsmällinen uhka. Televisiokanava al-Jazeera esitti torstaina videonauhan, jolla al-Qaidan kakkosmiehenä pidetty Ayman al-Zawahri varoittaa Britanniaa uusista iskuista. Al-Zawahrin mukaan pääministeri Tony Blairin politiikka johtaa uuteen tuhoon Lontoossa. Hän sanoi nauhalla myös, että Yhdysvaltoja uhkaavat pahemmat kauhut kuin Vietnamin sodan aikaan. Kaikkiaan 52 sivullista surmanneiden tuhoisien pommi-iskujen sarjasta on tullut torstaina kuluneeksi tasan neljä viikkoa. Epäonnistuneista terrori-iskujen yrityksistä on puolestaan tarkalleen kaksi viikkoa. Kaikki Lontoon maanalaisen asemat ovat nyt käytössä, kun tuhoisimman iskun kohteeksi joutuneen Piccadilly-linjan liikenne palaa normaaliksi ja edelleen suljettuna olevan Circle-linjan asemilta kulkee muiden linjojen junia. Iskujen korvauksista kiistaa Britanniassa on kehkeytymässä kiistaa Lontoon pommi-iskujen uhrien omaisille maksettavista korvauksista. Maan sisäministeriön mukaan iskussa menehtyneen lähiomaiselle voidaan maksaa kertakorvauksena 11 000 puntaa eli noin 16 000 euroa. Jos saajia on useampia, jaetaan summa heidän kesken. Suurimmat korvaukset maksetaan räjähdyksissä pahiten loukkaantuneille, joiden kohdalla summa voi nousta jopa 250 000 puntaan. Kussakin tapauksessa maksettavien korvausten määrä riippuu vammautumisen asteesta. Uhrien omaisia edustavat ryhmät ovat torjuneet 11 000 punnan korvaussumman täysin riittämättömänä. Erään ryhmän mukaan perheiden tulisi olla oikeutetut jopa satakertaiseen summaan, sillä heidän täytyy elää tragedian kanssa lopun elämäänsä.

Heinäkuun 7. päivän pommi-iskuissa Lontoon maanalaisen linjoilla ja paikallisbussiin menehtyi 52 ihmistä ja kaikki neljä itsemurhapommittajaa. Loukkaantuneita on noin 700.