1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lontoossa terrorisyytteet kahdelle

Lontoossa on nostettu syytteet kahta naista vastaan terrorismin vastaisen lain nojalla. Naisia syytetään siitä, että he kieltäytyivät antamasta poliisille tietoja heinäkuun 21. päivän epäonnistuneista pommi-iskuista.

Muluembet Girma ja Yeshshiembet Girma pidätettiin vajaa viikko epäonnistuneiden pommi-iskujen jälkeen Etelä-Lontooseen tehdyn ratsian yhteydessä. 21- ja 28-vuotiaat sisarukset marssitettiin lontoolaisen poliisituomioistuimen eteen perjantaina. Aiemmin heinäkuun 21. päivän pommi-iskuyrityksestä on luettu syytteet 23-vuotiaalle Ismael Abdurahmanille. Myös hänen epäillään salanneen tietoja terrori-iskujen tekijöistä. Poliisi kertoi myös, että iskuihin liittyen on tällä viikolla tehty jälleen kaksi uutta pidätystä. Tiistaina Pohjois-Lontoossa pidätettiin mies ja päivää myöhemmin pääkaupungin eteläpuolella Stockwellissä nainen. Iskuyrityksiin liittyen on pidätetty kaikkian 39 henkilöä. Torstaina tuli kuluneeksi tasan neljä viikkoa siitä, kun tuhoisat pommi-iskut surmasivat kaikkiaan 52 sivullista. Epäonnistuneet iskujen yritykset tehtiin kahden viikon kuluttua tästä. Britannia helpottaa terroriepäiltyjen karkottamista

Pääministeri Tony Blair ilmoitti perjantaina maansa suunnittelevan lakimuutoksia terroriepäiltyjen karkotuksen helpottamiseksi.

Hänen mukaansa ihmisoikeuslainsäädäntöön harkitaan muutoksia, jotta terrorismiin yllyttävien henkilöiden karkottamisesta saataisiin tehokkaammaksi.

Suunniteltuihin uudistuksiin kuuluisi myös se, että terrorismiin jotenkin liitettyjen henkilöiden turvapaikkahakemukset hylätään suoralta kädeltä. Samalla tarkoituksena on kieltää kahden islamistiryhmän toiminta Britanniassa.

Toinen ryhmistä on Hirb ut-Tahrir, joka on nimennyt tavoitteekseen "islamilaisen kalifikunnan" luomisen Lähi-idän alueelle. Toista ryhmää Britannia pitää puolestaan syyskuun 11. päivän New Yorkin terrori-iskuja kiittäneen al Muhajirounnin seuraajana.